Mij leek het een perfect recept. Als ik dan toch zelf granola wilde maken, zou het deze worden. En aldus geschiedde.
Granola is geen muesli en ook geen cruesli. Wat is het dan
wel? Een oergezonde mix van haver, noten, rozijnen, pitten en gedroogd fruit.
Deze melange wordt gemengd met een beetje zoet, een snuifje zout, wat olie en
in de oven te roosteren gelegd. In feite kun je zoveel mixen en mengen als je
wilt. Alles is mogelijk. Jouw persoonlijke smaak is maatgevend.
Van mij mag je het rustig door de melk, yoghurt of kwark
mengen. Dat doen veel mensen. Maar ik eet het simpelweg zó, uit het handje. Net
als pinda’s of chips. Alleen is deze snack vele malen gezonder en dus verantwoord.
Ingrediënten:
300 gram havervlokken (geen havermout)
50 gram geschaafde
amandelen
50 gram walnoten of
pecannoten, in stukjes
60 gram geraspte kokos
30 gram zonnebloempitten
½ theelepel gemberpoeder
2,5 gram zout
60 gram zonnebloemolie
160 gram vloeibare honing
50 gram abrikozenjam
½ theelepel sinaasappel
extract (optioneel)
100 - 150 gram gedroogde
cranberry's (of meer naar smaak)
Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Meng de havervlokken, geschaafde amandelen, walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, gemberpoeder en zout in een schaal door elkaar.
Roer in een kleiner schaaltje de zonnebloemolie, honing, abrikozenjam en sinaasappel extract door elkaar. Zet het schaaltje ± 30 seconden in de magnetron op 500 Watt en roer door elkaar tot een glad mengsel.
Meng het oliemengsel door het vlokkenmengsel.
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat en verdeel het mengsel erover.
Bak de granola 30 - 35 minuten. Schep het mengsel tijdens het bakken iedere 10 minuten om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola op de bakplaat afkoelen. Meng er tenslotte de cranberry's door.
Bewaar de granola in een luchtdicht afgesloten pot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten