maandag 30 december 2013

Linzensoep in een broodje

 
Ik zei het al eerder: het mag voor mij tot in den eeuwigheid zomer blijven. Liefst wil ik altijd zonder jas naar buiten kunnen. Nooit koude voeten hebben. Geen snotneus krijgen. Sneeuw zou alleen moeten neerdwarrelen in die goedkope, plastic dingetjes waarmee je krachtig moet schudden voor een nep wintertafereeltje. Namaak, niks mis mee. Maar wat mij betreft liever niet in real life. Winter moet vast ontstaan zijn uit een dringende behoefte sprookjesboeken en ansichtkaarten te kunnen produceren. Betoverend witte vergezichten met glooiende hellingen, rendieren die hun belletjes laten rinkelen, fonkelende sterren, rode wangen, knappende haardvuurtjes. Schitterend allemaal, maar dan wel graag duizenden kilometers van mijn bed vandaan.

En mijn gebed wordt dit jaar bepaald verhoord. In tegenstelling tot december 2013 hoef ik mijn toevlucht niet te zoeken in dikke sokken en wollen dekentjes. De trek in warme, voedzame soepjes blijft echter gewoon bestaan. Ik kon dan ook niet nalaten er een te maken, hoge temperaturen of niet. Dit soepje is zó leuk, dat ik er spontaan een beetje blij van werd!

Linzensoep in een broodje (6 personen)
In Santo Stefano, een middeleeuws bergdorp in de Abruzzo, wordt deze stevige soep opgediend in een uitgehold hard broodje. Doordat de soep wordt opgenomen, wordt het broodje zacht. Nadat je de vulling hebt opgesmikkeld, is het heerlijk om het zompige broodje te verorberen.

Ingrediënten
250 gr Le Puy linzen, afgespoeld
2 tenen knoflook, geperst
2 laurierblaadjes
2 eetl olijfolie + extra voor het bestrijken
100 gr bacon of pancetta
1 ui, fijngehakt
2 wortels, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
400 gr tomaatblokjes (blik)
400 gr kikkererwten (blik), uitgelekt
6 harde, witte broodjes (ik gebruikte Italiaanse bollen)

Bereidingswijze
Doe de linzen, knoflook, laurier en 1 ½ liter koud water in een pan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken of tot de linzen bijna gaar zijn.
Schep het schuim zo nu en dan eraf.

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de bacon of pancetta toe en bak dit samen met de ui, wortel en bleekselderij al roerend zo’n 10 minuten.

Doe nu de tomaten bij de soep, samen met de gebakken groenten.
Kook 20 minuten op laag vuur.

Voeg de kikkererwten toe en peper en zout naar smaak.
Kook nog eens 10 minuten.

Snijd de bovenkanten van de broodjes, hol ze een beetje uit, bestrijk ze met wat olie en rooster ze licht onder de grill.
Leg op ieder bord een broodje, vul met de soep en strooi er peterselie over.

Bron: Delicious, jaargang onbekend

3 opmerkingen:

  1. Wat een super leuk idee! En als ik je recept doorlees niet eens heel ingewikkeld.
    Dank voor het recept en de beste wensen nog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, helemaal niet ingewikkeld om te maken! Heel eenvoudig zelfs. Ik adviseer wel een beetje grote broodjes te nemen en deze flink uit te hollen. Jij ook een mooi en gelukkig jaar gewenst!

      Verwijderen
  2. Wat een heerlijk recept! Ga dit zeker een keertje proberen :-)

    Neem ook eens een kijkje op mijn blog: http://twentyfoodseven.blogspot.nl/
    Op mijn blog staan (geraffineerde) suikervrije recepten die stapsgewijs worden uitgelegd aan de hand van foto's.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...