zondag 1 december 2013

Pompoensoep met sherry en ahornsiroop

   Foto: I like ur food

Volgens Matt Preston schuilt het geheim van deze eenvoudige pompoensoep in het Canadese accent van de garnering: zoete ahornsiroop gecombineerd met zoute bacon. Dat stelt niet teleur. Mijn haat-liefdeverhouding ten aanzien van de pompoen, behoort hiermee definitief tot het verleden. Ik ben voor altijd om. Deze soep met een overvloed aan groenten, sherry en ahornsiroop heeft zo’n heerlijke smaak, dat mijn liefde voor deze groente altijd de boventoon zal voeren. Nog niet eerder is de smaak van pompoen me zo goed bevallen als tijdens het eten van dit soepje.

Het is na een vermoeiende, maar bovenal grijze dag dat er een grote pan vol van dit goudgele goedje op me staat te wachten. Dan heb je met veel liefde de dag ervoor alles voorbereid, waaronder de salieblaadjes gekocht, dan negeer ik de neiging om alle fratsen achterwege te laten en fabriceer heel precies de garnering zoals Matt die omschrijft, dan neem ik zelfs nog de moeite om een foto te maken en dan is diezelfde foto drie keer niks. Te weinig licht, trillende handjes, al met al te erg om aan de buitenwereld te tonen. Dus ga ik op zoek naar iemand die deze soep ook gemaakt heeft. En jawel, dat is Inge van de fantastische site I like ur food, de foodblog met dubbele tong, zoals ze zelf aangeeft. Er staan de meeste fantastische gerechten op, stuk voor stuk met alcohol erin verwerkt. Dank je, Inge, voor het mogen lenen van je foto!

Terug naar de soep van Matt. Als je geen ahornsiroop in huis hebt, denk dan niet dat klakkeloos te vervangen door (suiker)stroop, want daarmee bereik je nooit die fijne smaak.

Ingrediënten:
1,5 kg pompoen, pitten verwijderd, ongeschild in grote stukken gesneden
4 eetl olijfolie
1 theel paprikapoeder
zout
125 ml ahornsiroop (dit kan gemakkelijk met 50 ml)
40 gr boter
1 laurierblaadje
175 ontbijtspek, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 prei, in ringen
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
250 ml sherry
2 liter kippenbouillon
versgemalen zwarte peper
optioneel: ½ theel kaneel

Garnering:
2 plakken magere bacon of gerookt ontbijtspek
20 gr boter
salieblaadjes
80 ml ahornsiroop
geraspte schil van ½ citroen
zeezoutvlokken

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°.
Wrijf de stukken pompoen in met 2 eetlepels olijfolie en leg ze op een bakplaat.
Strooi het paprikapoeder en een snufje zout erover de schuif de plaat in de oven.

Rooster de pompoen circa 1 uur tot hij lichtbruin aan de randen is (het duurde bij mij korter).
Schep de pompoen om in de ahornsiroop. Zet hem daarna nog 5 minuten in de oven.
Verhit de boter en de rest van de olijfolie in een grote, zware pan.
Bak het laurierblaadje, spek, uien, knoflook, prei en bleekselderij onder regelmatig roeren op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Dit duurt circa 10 minuten.

Blus de pan af met de helft van de sherry en laat de alcohol verdampen.
Voeg, als de uien en prei stroperig worden nog een scheut sherry toe en laat dit inkoken.
Ga zo door tot alle sherry bijna op is.
Voeg met de laatste scheut sherry de pompoen, bouillon, flink wat versgemalen peper en de (optioneel) kaneel toe.
Laat de soep een vijftal minuten koken zodat de smaken zich kunnen vermengen.
Haal het laurierblaadje eruit.

Pureer de soep in de blender tot hij glad is, maar laat de vulopening open en leg er een theedoek op, zodat het deksel er door de druk en hitte niet afvliegt.

Bereid de garnering. Bak de plakken bacon of spek krokant, breek ze in stukjes en leg dit opzij.
Smelt nog wat boter in dezelfde pan. Leg de salieblaadjes in de boter zodar hij begint te schuimen. De blaadjes krullen om en de randen worden licht krokant. Neem de pan van het vuur, haal de salie eruit en leg die opzij. De boter is nu bruin en nootachtig. Roer de 80 ml ahornsiroop door de boter in de pan en warm het mengsel op. Tel zodra het schuimt tot 10 en neem de pan van het vuur.

Schenk de pompoensoep in kommen of borden en sprenkel er druppels ahornboter over. Strooi de krokante salieblaadjes en de bacon of spek over de soep. Strooi er tot slot geraspte citroenschil en wat zoutvlokken over.

Bron: Matt Preston’s 100 Beste recepten

4 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk Nell. Toch maar weer eens aan de pompoensoep dan. Ik was er even klaar mee na dat ik een muffe naar oude dweil smakende pompoen door de soep had gedaan. Maar dit recept trekt me weer over de streep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf dacht ik het ook helemaal gehad te hebben, met de pompoen. Maar de sherry klonk erg aanlokkelijk. En was het dus ook ...

      Verwijderen
  2. Super leuke post Nell! Ik heb op Facebook een decemberactie waarbij je zelfgemaakte spekkoek kan winnen als je een foto van een gerecht van mijn website maakt (met de tag I like ur food). Misschien iets voor jou?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een origineel recept. Klinkt goed! Die ga ik eens uitproberen. Dank en groetjes, Roos

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...