Voor een ieder die het wil maken, is hier het recept.
4 kalfsschenkels van 4 cm dik
90 gr. bloem8 eetl. olijfolie
30 gr. boter + extra voor het invetten
2 grote uien
2 tenen knoflook, gekneusd + 1 teen fijngehakt
1 dl witte droge wijn
6 ansjovisfilets
3,5 dl kippenbouillon
1 theel. geraspte citroenschil
4 eetl. gehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 180°. Bestuif de schenkels met bloem en schud overtollige bloem af zodat ze heel licht bedekt zijn. Bestrooi met zout en peper en herhaal het bestuiven.
Verhit 5 eetl. olie in een koekenpan op hoog vuur en schroei de schenkels aan beide kanten dicht. Neem ze uit de pan en leg ze op keukenpapier.
Verhit de overgebleven olie en de boter in een grote, zware vuurvaste cocotte (smoorpan) die breed genoeg is om de schenkels naast elkaar in te leggen en fruit de ui zachtjes tot hij goudgeel is. Voeg de kalfsschenkels, gekneusde knoflook, wijn en zout en peper toe en laat een paar minuten pruttelen.
Voeg de ansjovis en kippenbouillon toe. Het vocht moet (bijna) het vlees bedekken! Breng aan de kook, leg er een passend vel met boter ingevet bakpapier op en daarna het deksel. Zet circa 2 uur in de oven an draai tijdens het smoren de schenkels één keer om.
Meng intussen de gehakte knoflook met de peterselie en de citroenrasp. Strooi dit mengsel (dat gremolata heet) voor de laatste 15 minuten. Het vlees moet nu botergaar zijn. Controleer dit, anders nog even verder smoren.
Neem de schenkels uit de pan en als de saus te dun, nog even laten inkoken
Lekker met risotto of aardappelpuree en gegratineerde venkel of in de oven gestoofde tomaten.
Super recept, wat een idee, zo in de oven
BeantwoordenVerwijderenVoorkomt aanbranden in de pan, wat altijd gebeurd als je zolang moet laten sudderen
Manon
Hoi Manon, het is een een superlekker recept. Let wel op een goede kwaliteit vlees, met best een lekker vetrandje eraan. Ben benieuwd hoe je het gaat vinden!
BeantwoordenVerwijderen