dinsdag 22 mei 2012

Quinoa met geroosterde groenten en cashewnoten

Na ons lange weekend op het buitenverblijf, is weer de hoogste tijd voor vitamientjes. Ondanks de goede voornemens, zijn de maaltijden er vaak een ondergeschoven kindje.
Want er moet zo nodig gewied, geschoffeld, gesnoeid, gesopt én misschien wel het belangrijkste gezónd worden. Met de nadruk op zón dus. In de zon zitten is een belangrijke activiteit aldaar, temeer omdat wij in een appartement in het centrum wonen, zonder tuintje, en dus node elk zonnestraaltje moeten ontberen, vinden wij de Zon op ons gezicht welhaast een buitenaards geschenk.

Gisteren direct naar de winkel voor een flinke zak spinazie. Gezond, gezond!! En omdat vlees sedert enkele maanden niet langer het meest belangrijke bestanddeel van de maaltijd vormt, kies ik er voor eenmaal in de paar weken een goed stukje van het rund te kopen. Voor bij de spinazie viel mijn oog op rosbief. In huize Eetplezier wordt er voor gekozen om daar een perfect gehakt tartaartje van te maken. Voor de ware vleesliefhebbers waarschijnlijk onbegrijpelijk, voor mij de ideale manier om toch de benodigde eiwitten binnen te krijgen, zonder het gevoel te hebben aan een stuk dood dier te zitten knagen. Het is om het Hb op peil te houden, anders at ik het niet.

Vandaag heb ik me voor ’t eerst gewaagd aan de very hot en trendy graansoort quinoa. Het is het soort van voeding waar je niet te lang over moet peinzen. Ik raad jullie ook aan vooral niet te willen achterhalen wat het precies is en waar het allemaal voor gebruikt wordt. Doe je dat toch, dan hoef je misschien niet meer. U is gewaarschuwd!

Erbij heb ik verschillende soorten groenten geroosterd en een tzatziki-saus gemaakt. Geen echt recept gevolgd, maar zomaar wat bij elkaar gerommeld. Voor de groenten heb ik gekozen voor paprika, wortel, courgette, venkel en sugar snaps. Snijd alles in niet te fijne, maar ook weer niet te dikke, stukken (ha, lekker begrijpelijk). Voor  wat betreft de dressing over de groenten heb ik de aanwijzingen gevolgd van Onno Kleijn en Loete Olthuis uit “52 weekendmenu’s” . Zij maken er dit van: stamp of vijzel 2 eetlepels citroenrasp, 2 eetlepels citroensap, 6 eetlepels grassige olijfolie (ik gebruik Valderrama) met 6 ansjovisfilets (nee, nee, niet bang zijn) fijn en hussel dit mengsel door de groenten. Leg alles in een ruime ovenschaal met wat grof zeezout erover en rooster zo’n 25 à 30 minuten  in de oven op 200°. Af en toe even omscheppen.

Tzatzikisaus maken, iedereen weet hoe je dat snel doet, toch? Komkommertje raspen, in vergiet met wat zout zo lang mogelijk laten uitlekken. Aanmaken met een half fijngewreven (achterkant van je mes gebruiken) knofje, peper, zout en twee flinke eetlepels dikke (Griekse) yoghurt.
Nu nog een handje ongezouten, grof gehakte cashewnoten erover. Klaar! Heul gezond dit.

8 opmerkingen:

  1. Half teentje knoflook in tzatziki? Persoonlijk mag het van mij wel een beetje boel meer zijn...
    Twee (2) eetlepels yoghurt ... hier raak ik (alweer) verward. Eetlepels, daar eet je mee? Of zijn dat soeplepels? Of bedoel je (soep)opscheplepls? Ik ben echt verward, weet niet wat ik zelf altijd schrijf in m'n recepten... (en maak tzatziki altijd met 1 liter yoghurt)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Linzen eten voor de eiwitten Nell. Het schijn heel goed te zijn voor vegetariërs om linzen te eten om aan hun eiwitten te komen! Quinoa vind ik persoonlijk ook erg lekker. Heb er 2 heerlijke salades van staan op mijn blog. Ziet er lekker uit je gerecht. Geroosterde groenten zijn ook erg lekker! Ik houd ook niet van teveel rauwe knoflook in de tzatziki!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja Caroline, helemaal waar, peulvruchten, noten, tofu, tempeh, eitje, kaas. Allemaal eiwitten zonder dood beest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Paul: vinnik niet gek, meer knof op één liter yoghurt. Tjee, moet jij een weeshuis voorzien???? Eetlepels zijn gewoonlijk die lepels waar je soep of vla mee eet. Gebruiken ze toch in de meeste recepten? Of ben ik nou gek?
    @Caroline: ik ben me ervan bewust dat linzen een goede eiwitbron zijn. Alleen heb ik sinds kort (mede door jou bemiddeling) pas de enige echte! Alle andere prutlinzen eet ik liever niet.
    @Winny, ik denk dat ik aardig mijn vegetarische draai aan het vinden ben. Ben er best mee in mijn nopjes eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Paul: een eetlepel is gewoon een lepel waarmee je eet, die gebruiken we toch (bijna) allemaal in onze recepten?
    @Nell: wat klinkt dat heerlijk, zo'n buitenverblijf mét zon! Grappig ook dat je schrijft dat je niet bang hoeft te zijn bij de ansjovis, want het eerste wat ik dacht was : oh nee, ansjovis, terwijl ik weet dat het niet overheerst met al die andere ingrediënten er bij. Geniet van het mooie weer (je hebt toch wel een balkonnetje, hoop ik?)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Smaakmaakster: is ook ons meest waardevolle bezit, dat buitenverblijfje. En joepie, morgenavond mogen we weer. Dit keer ga ik echter wel meteen alle boodschappen doen voor al die dagen. D.w.z. als ik me door al die Duitsers, Belgen, Friezen en Limburgers gewrongen krijg bij Appie. Want ja, tis dringen hier aan de kust, de Zeeuwse Kust, waar een ieder onbewust etc. etc. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb nog nooit quinoa geprobeerd, misschien moet ik het toch ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben net bekomen van mijn couscous avontuur... Quinoa staat op de lijst. Als de hond niet ook daarmee aan de haal gaat....

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...