zondag 19 augustus 2012

Zomersalade van watermeloen, feta en olijven


Als er één foodblogger is die andere mensen weet te inspireren met haar recepten, dan is het wel Caroline Brouwer. Altijd schitterende foto’s, smakelijke gerechten en keurig verzorgde receptuur.
Enkele dagen geleden publiceerde zij deze salade van Nigella Lawson. En eigenlijk had ik dit recept al jaren geleden willen maken. Het kwam er niet van. Waarschijnlijk was het nooit warm genoeg ;-)

Als er dan ooit een dag is, waarop de behoefte aan fris, fruitig en licht-verteerbaar voedsel enorm is, dan is het wel vandaag.  Omdat hier – met een overvloed aan koel blauw water om me heen – de hitte nog draaglijk is, draag ik deze salade op aan alle Zuid- Limburgers,  Achterhoekers en Tukkers. Ik verzeker u: de eerste wolkjes zijn in aantocht. Doet u tot die tijd kalmpjes aan.

Ik vond het een beetje flauw om de tekst klakkeloos van Carolines blog weg te kapen en heb braafjes het hele recept integraal overgenomen uit Nigella’s boek Voor Altijd Zomer. Fototechnisch gezien is het, vergeleken met de foto van Caroline, opnieuw  een beetje een rommeltje. Ik had de olijven er beter achteraf netjes op kunnen schikken, etc. etc. Het smaakte er overigens niet minder om. En dat blijft toch altijd de voornaamste reden om een gerecht te bereiden.

Ingrediënten (let op: dit recept is voor 8 personen)
1 kleine rode ui
2 tot 4 limoenen, afhankelijk hoe sappig ze zijn
1,5 kg rijpe watermeloen
250 gr goede feta (nee, niet die gekke supermarkt-witte-kaas-pakjes)
bosje verse bladpeterselie
bosje verse munt, gehakt
3 tot 4 eetlepels olijfolie extra vierge
100 gr ontpitte olijven
zwarte peper

Bereidingswijze
Pel en halveer de rode ui, snijd hem in heel dunne halvemaantjes en laat ze in een kommetje in het limoensap trekken om ze transparant roze te laten kleuren en de scherpe smaak zachter te maken. Twee mooie limoenen zou voldoende moeten zijn, maar soms zit er teleurstellend weinig sap in en in dat geval heb je er meer nodig.

Verwijder de schil en pitjes van de watermeloen en snijd hem in driehoekige stukjes van ongeveer 4 cm (als dat ergens op slaat tenminste, wiskunde is nooit mijn sterkste punt geweest).

Snijd de feta in ongeveer even grote stukken en doe de stukken watermeloen en feta in een grote, wijde kom. Trek takjes peterselie los, zodat je ze meer als een soort sla gebruikt dan als garnering en doe ze samen met de gehakte munt in de kom.

Kieper de glanzend roze uien samen hun roze sap over de salade, doe er de olie en de olijven bij en hussel de salade met je handen door elkaar, voorzichtig, zodat de stukjes feta en meloen heel blijven. Draai er een flinke snuf zwarte peper over en proef of er genoeg limoen in de dressing zit. Hava Negila! De smaak van de zon van Tel Aviv.

Bron: Voor altijd zomer - Nigella Lawson

3 opmerkingen:

 1. Jij kan weer mooi en grappig schrijven Nell, zo hebben we allemaal onze specialiteiten! Lekker was de salade hè! Zeker als je hem lekker koud laat worden en dan met dit weer. Succes met het roosteren van je aubergines, worden erg lekker en makkelijk zo!
  groeten, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nell, deze salade is hier bij onze gasten ook een enorme hit. Wij serveren hem dit seizoen voor het eerst tijdens de BBQ en hij staat ook bij mij op de blog - inderdaad ook met een minder mooie beschrijving en foto dan bij Caroline - maar ach, we doen ons best :-) Ieder zo zijn kwaliteiten. Als we er maar lol in hebben, toch?.. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ieder z'n kwaliteiten, zo is het! Aggemaleuthet.
  Saluti da Verona!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...