zondag 21 oktober 2012

CuliMarkt - Dordrecht


Donderdag 18 oktober jl. bezocht ik de CuliMarkt te Dordrecht. Dit foodiefestijn zetelt op een unieke locatie, nl. in de “tuin” van de Nieuwkerk.  In die eeuwenoude kerk is de Keuken- en Kookwinkel Pieters gevestigd, dus zo opmerkelijk is de locatie ook weer niet. Alles waar een kookgek zich aan kan verlekkeren is hier bijeen gebracht. Potten, pannen, keukengerei, ovens, het is allemaal binnen te bewonderen en buiten is er een verscheidenheid aan kraampjes met lokale én Europese specialiteiten.

De prikkelende geur van versgerookte paling verspreidt zich over het terrein, afkomstig van palingrokerij ’t Tonnetje. Terwijl mijn speekselklieren overuren draaien, houd ik heldhaftig mijn kiezen op elkaar. Een kraamhouder met biologische groenten en fruit is op een grote schaal kastanjes aan het roosteren. Die wil ik wel proeven, de smaak ervan is zoet en nootachtig.

Aan de overkant ontdek ik Italiaanse, Hongaarse en Franse delicatessen. Chorizo, andere droge worsten, diverse hammen, kazen, olijfoliën, stuk voor stuk watertandende lekkernijen. Ik ben verrukt als ik de kraam met louter paddenstoelen zie  Twee enthousiaste jongedames laten me het verschil zien tussen gekweekte en wilde zwammen. Het is herfst, dus volop paddenstoelentijd!  Vers geplukt eekhoorntjesbrood , zo groot als een forse mannenhand,  trompettes de mort, enoki, oesterzwammen, shii-takes, echt een schitterende uitstalling. Nog nooit zag ik zoveel paddenstoelen bijeen.

 Bij bakkerij Hardeman laat ik me informeren over hun filosofie betreffende het bakken van brood. Twee zuurdesembroodjes: één van spelt gebakken en één met olijven en tomaten, verdwijnen in mijn tas. Achter me hoor ik chef Giuseppe Migliaccio geestdriftig vertellen over de Corbari tomaat. Deze kleine, zoete tomaatjes zijn ware smaakbommetjes en worden nu eindelijk in Nederland  op de markt gebracht, te weten geconserveerd in zout water of verwerkt tot een traditionele saus.

De Culimarkt is tot het eind van dit jaar nog om de twee weken te bezoeken. Vanaf 2013 zijn er echter plannen om dit smikkelspektakel elke week te laten plaatsvinden.  Hulde aan de organisatoren die met deze breed opgezette markt een stukje culinaire hemel op aarde weten te brengen!


 

4 opmerkingen:

 1. Aha, dankzij dit mooie blog weet ik dat ik binnenkort naar Dordt moet. Ik heb nu al trek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nell, Dankjewel voor je kommentaar op mijn blog!
  Jammer genoeg woon ik nu nog te ver weg, misschien komt daar volgend jaar verandering in en dan weet ik dat ik naar Dordt moet! Erg mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke tip. Dankjewel. Ik heb 35 jaar in Dordt gewoond en mijn familie en grootste deel van mijn vrienden wonen er nog. Die ga ik gauw even inlichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een waar paradijs dus voor de foodliefhebber!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...