Ik had het al gezegd, toch? Ik heb een schat van een man. Echt waar. Vanmorgen vertrok hij monter naar zijn grote, blauwe vijand. Die met de hamsters. Hij deed boodschappen en keek, zoals gebruikelijk, niet naar hoeveelheden, data of etiketten. Supermarkten zijn een soort van gevangenissen waar je zo snel mogelijk dient uit te geraken.
Dan zit je dus met een zak spinazie die óp de datum is. Ik zag het direct aan de stand van de bladeren. Geen gepieker wat even we vanavond. Er moest spinazie in, zoveel was duidelijk.
In het verleden maakte ik vaak de met spinazie gevulde pastaschelpen en tomatensaus van Nigella Lawson. Dit is een variatie erop. Eerlijk gezegd was ik bang dat de spinazie met de mascarpone niet voldoende “stevig” zou worden, maar dat bleek een misvatting. Het werd een keurig gerecht.
Ingrediënten:
250 gr lasagnebladen (voorgekookt)
500 gr spinazie
2 uien
1 teen knoflook
250 gr mascarpone
100 gram geraspte parmezaanse kaas
2 blikken tomaten
4 à 5 verse tomaten
handvol zwarte olijven
3 eetlepels olijfolie
beetje suiker
zout/versgemalen peper/oregano
250 gr lasagnebladen (voorgekookt)
500 gr spinazie
2 uien
1 teen knoflook
250 gr mascarpone
100 gram geraspte parmezaanse kaas
2 blikken tomaten
4 à 5 verse tomaten
handvol zwarte olijven
3 eetlepels olijfolie
beetje suiker
zout/versgemalen peper/oregano
Bereidingswijze:
Begin met het maken van de tomatensaus.
Snijd de uien en fruit ze zachtjes aan in de olijfolie tot ze zacht zijn.
Plet de knoflook en bak deze op het laatst even mee. Pas op voor verbranden!
Leg de verse tomaten in kokend water, spoel ze af met koud water en ontdoe ze van het velletje.
Snijd de tomaten in stukjes.
Doe de blikken én de verse tomaten bij de uien, voeg zout, peper, suiker en oregano toe en doe het deksel op de pan.
Laat dit minstens een half uur zacht pruttelen tot het is ingedikt.
Snijd de uien en fruit ze zachtjes aan in de olijfolie tot ze zacht zijn.
Plet de knoflook en bak deze op het laatst even mee. Pas op voor verbranden!
Leg de verse tomaten in kokend water, spoel ze af met koud water en ontdoe ze van het velletje.
Snijd de tomaten in stukjes.
Doe de blikken én de verse tomaten bij de uien, voeg zout, peper, suiker en oregano toe en doe het deksel op de pan.
Laat dit minstens een half uur zacht pruttelen tot het is ingedikt.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de spinazie met zout in een pan of wok snel slinken. Giet hem af.
Hak of blender deze en schep hem in een schaal.
Voeg nu de mascarpone toe en meng alles goed door elkaar.
Gebruik een ovenschaal waar de lasagnebladen het beste in passen. Ik gebruikte de koelverse van de Lidl en die vind ik persoonlijk qua formaat veel gemakkelijker dan die van Appie.
Smeer op de bodem van de schaal een dikke laag tomatensaus.
Leg er de lasagnebladen op.
Vervolg met een laag spinazie-mascarponemengsel, waarop je een beetje parmezaanse kaas en peper strooit.
Dek af met lasagnebladen.
Herhaal deze stappen, tot alles op is.
Eindig weer met een dikke laag tomatensaus en strooi hier nog wat parmezaanse kaas over, tezamen de olijven.
Zet in de oven. Bak de lasagne circa 30 minuten.
Het ziet er lekker uit Nell, deze variatie uit "voor altijd zomer".
BeantwoordenVerwijderenZelf ben ik dol, zeg maar gek op zwarte olijven, zelfs de kleinkinderen lusten ze graag, zelfs nog meer dan de groene.
Gek hoor, ze lusten b.v geen rode kool, maar wel gerookte zalm........
Zo klein als ze zijn, het zijn al echte fijnproevers.
Ik lees je stukjes en recepten graag, groetjes, Loes
Kinderen die hun smaakpapilletjes al weten te gebruiken, dat is toch prachtig? Hopelijk hebben ze het meegekregen door een stukje gen van oma ;-)
BeantwoordenVerwijderenVoor altijd zomer is een heerlijk boek. Ik pak er nog geregeld naar, terwijl ik uit veel andere boeken soms weinig of niets maak. Dank voor al je bezoekjes hier, Loes.
Mijn partner houdt zich juist erg aan briefje. Toen ik door nieuwe knie zelf geen boodschappen kon doen schreef ik alles op, ook naar datum werd gekeken, tot zover prima. Het nadeel was dat er paar weken niets extra's werd meegenomen en zelf een paar keer iets niet gekocht van bv fruit omdat de prijs hoger was dan normaal. Als ik zelf inkoop let ik er ook wel op maar meestal koop ik wat ik wil hebben op dat moment.
BeantwoordenVerwijderen