vrijdag 9 december 2011

Elzasser zuurkool

Vanzelfsprekend hoort er in een echte Elzasser zuurkoolschotel veel vlees. Knieschijven, spek en rookworst, hoe vetter, hoe beter, vinden ze in Duitsland.
Ik houd het bij een bescheiden Hema-rookworstje naast mijn zuurkoolpotje. Niet de magere soort, dat is dan meteen ook weer zo armoedig.

Zelfs een foto van het gerecht ontbreekt. Dat heeft niets te maken met een onmogelijke opgave, maar alles met vergeetachtigheid.

Ingrediënten
500 gr zuurkool, naturel
2 uien
2 zure appels
20 gr boter
6 jeneverbessen
10 peperkorrels
½ theelepel komijn
1 teen knoflook
2,5 dl riesling
1 winterwortel

Werkwijze
Uien in stukjes snijden, evenals de appels.
Boter verhitten en de ui en appels goudbruin bakken.
Zuurkool toevoegen en even mee laten bakken.
Jeneverbessen, peper, komijn en knoflook in een vijzel fijnstampen en door de kool mengen.
Overgiet daarna de kool met de riesling.
Leg de in vieren gesneden wortel op de kool en dek de pan goed af.
Laat de zuurkool ten minste 1 ½ uur op een zacht vuur koken.
Verwijder daarna de wortel.

Tip: Neem een goede riesling en vervang deze ook niet klakkeloos door een andere witte wijn. Geloof me, het wordt beslist een ander gerecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...