Ik heb het heel lang tegen kunnen houden. Mijn gevoel zegt geen kuddedier te willen zijn, geen naïeve volgeling van de trendwatchers of pioniers. Ik wil me niet zomaar aansluiten bij de mening van de massa. Nell zal zelf wel bepalen wat ze oké vindt en wat ze beter kan laten liggen. Ja-ha, jongens en meisjes, ik ben me er één. Zo eentje die je wel eens achter het behang wil plakken. Ik ben mezelf dan ook geregeld spuugzat.
Goed, het stukje zelfreflectie gehad hebbende, pakte ik het op en legde het weer weg. Keek ernaar en draaide me om. Las treuzelend en extra kritisch, waarna ik snel mijn toevlucht zocht in de nieuwe Mankell. Want een welopgevoed mens dient van alle markten geproefd te hebben. Of zoiets. Maar desondanks bleef het knagen. Zelfs in mijn dromen verschenen er Home Made gerechten. Warme, troostende borden met de smakelijkste lekkernijen.
Ik zag de spreekwoordelijke bijl al hangen en heb me niet langer weten te verzetten.
Home Made Winter van Yvette van Boven is boek nr. 89 in mijn collectie kookgeschriften. En ja, jullie hebben allemaal gelijk: wat is het een knus, gezellig, warm en sfeervol boek. Natuurlijk wil elke kookgek dit in huis hebben. In het vervolg zal ik beter (en sneller) naar jullie luisteren ;-)
Kardemom & sinaasappelscones
Ingrediënten (voor circa 12 scones)
500 gr zelfrijzend bakmeel
60 gr witte basterdsuiker
snuf zout
40 gr roomboter
250 ml melk
65 gr marmelade
1 theel. gemalen kardemomzaad
voor de glans: (heb ik achterwege gelaten, vanwege de onbedwingbare trek)
4 eetl. marmelade
1 theel. gemalen kardemomzaad
2 eetl. water
rasp van 1 sinaasappel
voor de room:
1 eetl. oranjebloesemwater (vervangen door cointreau)
1 eetl. honing
250 gr mascarpone
Bereidingswijze
Zeef het bakmeel met de suiker en het zout boven een kom.
Snijd de boter in blokjes en kneed alles tot een kruimelig deeg.
Voeg de melk toe, de marmelade en de kardemom.
Kneed vlug en licht tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang, dan worden de scones taai.
Rol het deeg uit tot een 2 cm dikke plak.
Steek er met een ring of sconessteker rondjes uit van zo’n 6 cm doorsnede.
Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat ze 15 minuten staan voor het bakken, maar je kunt ze ook de avond van te voren maken en ze op een koele plaats bewaren.
Verwarm de oven voor op 240° ( ik heb hetelucht 220° gedaan).
Bak de scones in 12-15 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm in een steelpan de marmelade met wat water voor de glans.
Roer de kardemom erdoor. Besmeer de scones hiermee en bestrooi ze met wat sinaasappelrasp.
Roer het oranjebloesemwater en de honing door de mascarpone en klop deze lekker luchtig.
Dien de scones nog een beetje warm op, tezamen met de mascarpone.
Dit lijkt mij erg lekker, ik hoop dat er nog meer van deze home made recepten op je blog verschijnen.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Caroline
From one kuddedier to another ;-) : ben gek op scones en deze lijken me ook erg lekker! En, dat bakken gaat je ook goed af; way to go Nell!
BeantwoordenVerwijderenGeniet van je weekend.
@Caroline, tuurlijk ga ik nog veel meer Home Made recepten uitproberen. Ik heb nu het boek tenslotte ;-)
BeantwoordenVerwijderen@Kelly, deze scones waren echt heel erg lekker. De kardemom was goed te proeven en dat geeft een fris accent eraan.
Heel herkenbaar! Ook ik wil er maar niet aan, omdat 'iedereen' het erover heeft. Maar juist omdat 'iedereen' het erover heeft, ben ik ondertussen toch nieuwsgierig aan het worden... Ik ben benieuwd of mijn dwarsheid of mijn nieuwsgierigheid gaat winnen.
BeantwoordenVerwijderen@Femke, je nieuwsgierigheid! En als niet-kuddedier zeg ik je: dit boek moet je op je plank hebben staan. Al was het maar voor de sfeervolle foto's.
BeantwoordenVerwijderen