vrijdag 13 april 2012

Gevraagd: stressvrije menu-suggesties

Volgend weekend komen er vrienden eten, waar ik niet eerder voor gekookt heb. Op schaal- en schelpdieren na, lusten zij nagenoeg alles. Lekker makkelijk, zou je zeggen.
Probleem is echter dat ik in de loop der jaren zoveel verschillende gerechten gemaakt heb, dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie en ook vaak blijf “hangen” in die gerechten die erg geslaagd waren. Misschien zegt dit veel over mijn creatieve vermogens, hoewel een zekere mate van luihuid mij ook niet bepaald vreemd is. Niet te lang na willen denken, zaken tot het allerlaatste moment voor me uit schuiven,  kwalijke zaken weglachen. Het is het kind in mij. Vermoed ik. Hoop ik.

Voor alle duidelijkheid: ik vind koken heerlijk, maar stel wel een aantal criteria aan etentjes. Op het moment dat er daadwerkelijk gegeten moet gaan worden, wil ik relaxt met mijn gasten blijven doorbabbelen, zonder in de stressmodus te schieten.
Eten met elkaar dient een ontspannen, plezierige bezigheid te zijn. En ik, in mijn toestand met die telkens wisselende overvloed en/of tekorten aan vrouwelijke hormonen, moet te allen tijde op mijn hoede zijn voor een totale knock-out  Het kan me, zeker na het nuttigen van een alcoholische versnapering, zomaar overvallen. Nou, zie dan nog maar eens in opperste concentratie een moeilijk gerecht in elkaar te draaien. Dat wordt helegaar niks, dus: weinig culinair geëxperimenteer, veel mise en place-tijd en vooral veel gemak.

Tot nu toe heb ik in gedachten:
a) een fris, licht (koud) voorgerecht om mee te beginnen. Liefst iets met vis, wat
ik op het laatste moment kan opmaken op de borden. Zalm? Venkel? Avocado?
b) een klein (schuim)soepje. Broccoli? Paddenstoelen?.
c) het hoofdgerecht wil ik of ruim van tevoren kunnen bereiden of in de oven kunnen schuiven. Aangezien mijn oven niet al te ruim bemeten is, kan ik nooit én vlees én bijv. een aardappelgratin bereiden. Als het hoofdgerecht op het vuur kan, is mijn oven beschikbaar voor groenten of andere bijgerechten. Lamsbout? Ossobucco?
d) iets spannends met fruit (of toch die Eton Mess, die zóóó gemakkelijk, maar tegelijkertijd ook zóóó calorierijk is).

Spannend, spannend, wat jullie aan suggesties voor me in petto hebben. Laat maar komen …..But keep it simple, please.

13 opmerkingen:

  1. http://www.smulweb.nl/recepten/528762/Lamsbout-met-roquefortsaus bijvoorbeeld.
    Tiramisu als dessert? Met een rood fruit coulis (gewoon diepvries van Appie, even door de zeef drukken...) Kaas nog als extraatje wellicht met wat Kletzenbrood van de Sligro?
    Voorgerecht warm: coquilles met een saffraansausje en wat zeekraal (als dat er al is?). Succes en laat weten wat je hebt gedaan haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou kiezen voor een ovenschotel met een laag groenten, gekruid gehakt en dan aardappelpuree. 1 schaal, hele maaltijd.
    Of waarom niet kaasfondue, maar met wat anders dan stokbrood om te dopen. Garnaal, (gedroogde) tomaat, stukjes gebakken ui ...kortom alles wat je met kaas zou eten....?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, wat moeilijk, ik herken het dilemma!
    Ik wil ook altijd rustig bij mijn gasten kunnen zitten en zoveel mogelijk op voorhand kunnen voorbereiden... maar het moet ook wel lekker zijn natuurlijk! Niet makkelijk :-).
    Ik ga meestal ook voor ovenschotels of voor stoofschotels die je een dag op voorhand kan maken en die met die extra dag alleen maar meer smaak krijgen en die je gewoon rustig kan opwarmen op het vuur.... Dat neemt veel stress weg op de moment zelf, vind ik.
    In voorgerechten ben ik geen held, (maar je eigen idee, avocado met zalm ofzo kan alleen maar lekker zijn :-). )
    Nagerechten daarentegen vind ik wel leuk en ik denk graag mee... Maar iets spannends met fruit, aan wat dacht je dan, iets zoals een trifle ofzo?
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Nell,
    Ik geef regelmatig etentjes en ik houd er ook erg van om alles goed voor te bereiden. Het moet ook niet te ingewikkeld zijn en niet kunnen mislukken. Het belangrijkste is een ontspannen gastvrouw, die het ook naar haar zin heeft. Ik denk bij de hoofdmaaltijd bv aan een ovenschotel met zalm van Jamie (zie onder zalm op mijn blog). Zalm en groenten in een keer in de oven en helemaal voor te bereiden, evt. nog wat gebakken krieltjes erbij of kalfsrolletjes met caponatasaus. Voorgerechten vind je ook op mijn blog en nagerechten te over. Ik heb ook een heerlijke Italiaanse courgettesoep staan of een koude macadamiasoep. Ook voor een dessert kun je bij mij genoeg vinden, b.v. Parfait van Tia Maria, al dagen van tevoren te maken. Ik wens je veel succes en pas op met de glaasjes wijn ;-)(die kun je als gastvrouw beter niet teveel drinken, want je moet de keuken nog in.)
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij voorgerecht met avocado moest ik meteen denken aan een van mijn 1-persoons favorieten als vega maaltijdf.

    Van avocado een soort quacamole maken, ik doe het van wat ik in huis heb. Avocado prakken en smeuig maken met mayo of creme fraiche en kruiden zoals chili of papirkapoeder of groene kruiden. Ei hard koken en aflatenkeolen. Potje asperges opwarmen. Op bord ei in plakjes, asperges en bergje avocadomousse erbij en eventueel peterselie of (gedroogde) tomaat erbij. Makkelijk en smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dames en heer: alvast hartelijk dank voor al jullie bruikbare suggesties. Ik ga alles even laten bezinken (ondertussen hopend op meer ideeën) en kom er na een paar nachtjes slapen op terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weet je wat ik altijd heel belangrijk vind? Dat is dat je een makkelijk en van tevoren te bereiden nagerecht hebt, zodat je met een slokje wijn teveel op, en met een opvlieger van hier tot Tokyo, niet op het laatste moment toch nog in de stress gaat schieten. Ik vind een triffle dan een uitkomst. Kan ’s morgens al klaargemaakt worden en stijven in de koelkast. Google er maar is op. Zien er meestal spektakulair uit, maar is een fluitje van een cent. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Agnes, dank voor je suggestie! Een heel goeie tip, want inderdaad ook tijdens en liefst ná het dessert wil ik me ook geen vaatdoek voelen. En yes, ook ik was al richting trifle aan het denken. Chocola-framboos ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Nell, leuk om je reacties te lezen op mijn blog! Hopelijk is het gelukt met de frittata? Als stressvrij voorgerecht zou ik wel eerder soep aanraden :)

    Nou ga ik eens rondneuzen tussen jouw recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vooraf zou ik wat gerookte vis halen en dit in stukjes breken. Eventueel als je een rookoventje, kun je de vis eenvoudig zelf roken. Hierbij een frisse salade en klaar. Soepje kan van allerlei groenten.
    Pas had ik een etentje en als hoofdgerecht had ik gestoofde kalfswang op italiaans/franse wijze met hierbij ratatouille, wat ik beiden van te voren klaar kon maken, met hierbij pasta. Het was dus even opwarmen.
    Toetje wordt meestal toch trifle achtig (is tiramisu ook).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Judith: gestoofde kalfswang, heerlijk gerecht, probleem is alleen dat ik het hier nergens weet te halen ;-(( Ik zit in culinair onderontwikkeld gebied, helaas. Mijn menu staat al vast. Ik zal jullie er deze week van op de hoogte brengen. Dank voor je inbreng. Leuk om zoveel reacties te krijgen ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Yuck. Te laat, maar dat is wel typisch mij...
    ;)
    Volgende keer beter, roep me dan even he? Ik zit altijd met mijn hoofd ergens anders...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...