zaterdag 1 september 2012

Chocoholic


Voor alle dames die nog met een kanjer van een schuldgevoel naar de lege doos bonbons staren: chocolade is goed voor ons!

Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine, de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).

Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals de 'runners high' bij duursporters. De roesachtige toestand die kan ontstaan na een fysieke inspanning wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het vrijkomen van endorfine. Opium en heroïne werken op dezelfde receptoren in als endorfine. De smaakervaring bij suikers, vetten, chilipepers,n ook chocolade produceert endorfine in het lichaam.

Jazeker, er zit ook een behoorlijke hoeveelheid verzadigd vet in, een klein aantal giftige stofjes én het kan gebitsbedervend werken, maar daar hebben we het nu even niet over.

Tast dus allen rustig toe van dit schaaltje zelfgemaakte chocorotsjes. Met nootjes, rozijnen, sinaasappelschilletjes en ricepops. Op jullie gezondheid!




1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...