woensdag 21 november 2012

Wortelpeterselie of peterseliewortel


De wortelpeterselie (of peterseliewortel) behoort tot de groep der vergeten groenten. Deze tot 15 cm lange, witte penwortel is mondjesmaat verkrijgbaar van november tot februari. Verwacht hem niet bij Appie, maar bij een natuurvoedingswinkel of goed gesorteerde groenten marktkraam kun je deze wortelen nog wel tegen het lijf lopen.

Ogend als mini-pastinaak, doet hij mij niet onmiddellijk het water in de mond lopen. Hoe lyrisch er ook over de pastinaak geschreven wordt, ik word er niet blij van. Al helemaal niet als er puree van gemaakt wordt. Een naar zalvend mondgevoel in combinatie met een zoetige, laffe smaak geven mij het gevoel alsof ik weer in de luiers terecht gekomen ben.

De wortelpeterselie is echter het opgeleukte, volwassen broertje van de pastinaak. Pittiger en kruidiger. Lekkerder dus. Doe je ogen dicht, knabbel op een rauw stukje en je herinnert je oma’s groentensoep. Iets van knolselderij, wortel met een zweem peterselie prikkelen de smaakpapillen. Lavas meen ik ook nog te proeven, ergens heel in de verte. In ieder geval een smakelijk peentje.

Wat ik er mee gaan doen? Zaterdag wil ik een pan ouderwetse soep maken, inclusief vetkraaltjes. Met handgedraaide gehaktballetjes, verse kruiden en bergen groenten erin: wortel, venkel, prei, boontjes, bloemkool. En natuurlijk zullen bovengenoemde winterwitte wortelen er niet in ontbreken. Opdat deze soep de verkleumde kinderlijfjes zal kunnen verwarmen na het jaarlijks terugkerende drama van een tergend langzame aankomst van de Goedheiligman. Na deze martelgang overheerst steevast maar één gedachte. Open haard. Wollen dekens. Voetenzakken. En soep. Sloten hartverwarmende soep.

7 opmerkingen:

 1. He,toevallig dat je hierover een blog schrijft, want die wortel werd ook genoemd in een Duits foodmagazine dat ik dit weekend kocht. En ik had eigenlijk geen idee wat het was. Ik zal eens opletten bij de groentenboer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn niet echt volop te krijgen, maar een biologische groentenboer (0f natuurvoedingswinkel) wil ze rond deze tijd weleens hebben. Als je van puur natuur houdt, is het zeker de moeite waard om er een soepje van te maken. Uitje/knofje fruiten, bouillon en wortelblokjes koken, blenderen, klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt me geïnspireerd. Soep met vetkraaltjes en handgemaakte gehaktballetjes dit weekend. Memory lane.. ik zie zo oma roeren in zo'n pan met soep - op het petroleumstelletje dan!
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ze. Ik zag ze van Willem&Drees vandaag bij de Jumbo liggen. Nu nog een toepassing...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb de pastinaak ook geprobeerd, in de oven geroosterd met wortels, maar was er echt niet dol op. Ook mijn lief vond het maar nix.
  Je soep lijkt me heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Roemenië wordt hij standaard in de soep gedaan... ik heb me er hier al suf achter gezocht, nooit gevonden!
  Schijnt ook lekker te zijn in stoofpotjes en dergelijke...
  Lief dat je reclame maakt voor deze vergeten groente :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier in Duitsland zie je ze vaak, vooral op de markt..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...