Ooit, op een dag dat het kwik ver boven de dertig graden uitsteeg, was mijn verlangen tot het aanschaffen van een ijsmachine zó groot, dat ik bijna stande pede naar de winkel toog. Met het naderen van de eerste onweersbuien, ebde ook mijn begerige gevoelens weg. Gelukkig maar. Impulsaankopen doen is niet alleen financieel totaal onverantwoord; de recentelijk aangeschafte spullen belanden daarna ook vaak in de verste uithoeken van alle kasten.
Toen kwam er opnieuw een dag dat het opnieuw er-rug warm werd. Zeg maar gerust: heet. Erg heet. Ik moest de weg op met de auto. En drukkende warmte in combinatie met het aanschouwen van al die jakkerende, ingeblikte strandgangers, doet bij mij op voorhand de oksels danig klotsen. Onderweg kreeg ik visoenen van op volle toeren draaiende ventilatoren, dansende pinquins en tot de rand toe gevulde baden met tinkelende ijsblokjes.
De impuls was hiermee omgezet naar een weldoordachte aankoop. Slechts één dag later was ik de tevreden eigenaar van een zelfvriezende ijsmachine. Dat intussen een wekenlang regenfront ons land was genaderd, deerde me opeens niet zo erg meer. Over enkele uren kon ik beginnen aan mijn allereerste zelfgemaakte ijsje. Ho, zo simpel bleek dat nu ook weer niet. Recepten op internet bevielen me niet. In al mijn kookboeken geen ijs te bekennen. Dus nam ik mijn toevlucht tot het Culinair Gilde van Zeeuwse amateurkoks. Nou ja, amateurs zijn het allang niet meer; zij presteren beter dan de gemiddelde restaurateur en geloof me maar: ik spreek uit ervaring. Deze club enthousiastelingen publiceert al hun receptuur online en daar vond ik een heerlijk sorbetijs van sinaasappel met wijn en likeur.
Het resultaat was verrukkelijk. Zijdezacht sorbetijs met de intense smaak van citrusfruit. Nu al kan ik jullie verzekeren dat er nog veel meer ijs gaat volgen. Laat die zomer waar geen einde aan lijkt te komen, zich gerust melden. Ik ben er klaar voor.
Ingrediënten:
250 gr suiker
250 ml water
400 gr vers sinaasappelsap
sap van 1 limoen
100 ml witte wijn
90 ml Cointreau of Grand Marnier
8 blaadjes munt
Bereidingswijze:
Breng de suiker met het water aan de kook en laat iets inkoken.
Pers de limoen en de sinaasappels uit.
Voeg het sap van de limoen, de sinaasappels, de witte wijn en de cointreau toe aan het suikerwater.
Laat koken tot de alcohol is verdampt.
Voeg nu de fijngesneden munt toe en laat even trekken.
Doe de massa door een zeef, laat afkoelen en maak er in de ijsmachine sorbetijs van.
Zet tot gebruik afgedekt in de vriezer.
Bron: Culinair Gilde Zeeland
250 ml water
400 gr vers sinaasappelsap
sap van 1 limoen
100 ml witte wijn
90 ml Cointreau of Grand Marnier
8 blaadjes munt
Bereidingswijze:
Breng de suiker met het water aan de kook en laat iets inkoken.
Pers de limoen en de sinaasappels uit.
Voeg het sap van de limoen, de sinaasappels, de witte wijn en de cointreau toe aan het suikerwater.
Laat koken tot de alcohol is verdampt.
Voeg nu de fijngesneden munt toe en laat even trekken.
Doe de massa door een zeef, laat afkoelen en maak er in de ijsmachine sorbetijs van.
Zet tot gebruik afgedekt in de vriezer.
Bron: Culinair Gilde Zeeland
Lijkt me heerlijk, ik ga de ijsmachine maar weer eens uit de kelder halen ;-)
BeantwoordenVerwijderenHaal jij je masjientje uit de kelder, dan zet ik de hoogtezon aan;-)
VerwijderenIk heb geen ijsmachine maar al eerder (citroen-)sorbetijs gemaakt zonder. Dit recept ziet er super uit en ga ik zeker een keertje maken !
BeantwoordenVerwijderenCitroen staat ook bij mij in de top 5 van nog te maken. Love citric fruit ...
VerwijderenVurrukulluk :-)
BeantwoordenVerwijderenNa een fijn visje, Eduardus?
VerwijderenOok hier een ijsmachien welke veel te weinig wordt gebruikt..... Dit is een recept wat hem weer op het aanrecht doet belanden, ziet er heerlijk uit! Geen gedoe met eidooiers, helemaal mijn ding. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenOm eerlijk te zijn: ijs met (rauwe) eidooier zal hier zeker niet gemaakt worden. Gruwelgruwel, kan het niet helpen. Maar gelukkig bestaat er tegenwoordig wel gepasteuriseerd ei, Karin. Iets voor jou?
VerwijderenHaha gruwelgruwel, dat valt hier wel mee hoor. Het is ook weer 'wat doe ik met de eiwitten' vind weggooien altijd zo zonde. Gepasteuriseerd is ook een optie, bedankt voor de tip! In het boek Voor altijd zomer van Nigella staat ook zoiets recept maar dan met rode bessen, hier ook een favoriet.
VerwijderenFijne avond!
Nou, ik vind een rauwe eierdooier niet zo gruwelijk hoor.
BeantwoordenVerwijderenIk maak nogal eens een steak tartare (o, gruwel rauw vlees, ook dat nog)
en ik heb er nooit iets aan overgehouden :-D
Lucky you ;-)
VerwijderenKlinkt heerlijk Nell. Toch een goede aankoop gebleken. Mijn wederhelft moest 3 jaar terug met alle geweld een ijsblokjesmaakmasjien. Wij konden echt niet zonder volgens hem. Zegge en schrijve...1x gebruikt en staat nu in de kelder héél veel plek in te nemen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb helaas ook een aantal apparaten ongebruikt staan. Maar deze is een blijverdje, zeker weten ..,,
Verwijderen