zondag 26 januari 2014

Lauwwarme salade van spelt, geroosterde knolselderij, avocado en rucola

 
Iedereen kent dit: je koopt één of andere groente, laten we zeggen kolen of knollen. Meestal zijn die veel te groot wanneer je huishouden slechts twee personen huisvest. Vervolgens ligt zo’n halve kool of knol nog minstens twee weken in je koelkast weg te kwijnen tot een fris-bruin opgekruld weggooi exemplaar.

Knolselderij bijvoorbeeld. Het is reeds jaren hetzelfde liedje in huize Eetplezier met dit oerlelijke mormel. Opeens krijg ik een onbedwingbare trek in deze groente. Om er een gezond broodbelegje van te maken, voor in de soep of in de stoofpot en voor ik het weet zit ik wederom opgescheept met zo’n onooglijk uitziend restant.

Vandaag niet. Vandaag was ik slim. Ik checkte éérst mijn koelkast alvorens ik een avondmaaltijd bedacht. Dat is een behoorlijk innovatieve gedachte. Dank u. Ik probeer ‘m erin te houden.

Ik pakte mijn laatst gekochte boek erbij: I ♥ groente van Janneke Vreugdenhil.
Ah, een herfstige salade van spelt, geroosterde knolselderij, tijm en rucola, dat kon wel eens wat zijn.

De waarheid gebiedt me te zeggen dat ik aan het onderstaande recept wel wat geknutseld heb. Om diverse redenen.  A) omdat ik koude salades in de winter nog erger vind dan een bontjas hartje zomer, b) ik uiteraard geen hazelnoten in huis had en c) omdat het begrip spelt mij bepaald niet in hogere, culinaire sferen brengt.
Echt, ik probeer van alles te doen om met de tijd mee te gaan. Diervriendelijke, gezonde, verse maaltijden. Geen pakjes, geen zakjes en alles zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke (eetbare) vorm gebruikt, maar spelt in zijn gekookte vorm eten …… Er zijn zaken in het leven die een mens beter niet kan proberen. Al was het maar om in jezelf te blijven geloven.

Dus heb ik quinoa gebruikt, bijna net zo erg, maar net iets beter te behappen. Voor mij. De warme quinoa heb ik ook niet door de salade geschept. Dat zou ten koste gegaan zijn van de knapperige rucola. Ik had een alternatief bedacht: quinoa (parelcouscous kan trouwens ook) op je bord scheppen en deze salade er rijkelijk overheen draperen. Dat is lekker. Ook als je geen vegetariër bent.

Ingrediënten (voor 2 personen)
75 g spelt (hele korrels) of quinoa
400 gr knolselderij, in kleine dobbelsteentjes
4 à 5 eetl olijfolie
1 eetl honing
sap en rasp van ½ biologische citroen
3 takjes verse tijm, blaadjes eraf geritst
1 avocado, in blokjes
hand hazelnoten (of zoals in mijn geval pijnboompitten, geroosterd)
rucola (zoveel je wilt)

Bereidingswijze
Week de spelt minstens drie uur (langer mag ook) in royaal koud water.
Zet de speltkorrels op met ruim vers water en kook ze in ongeveer een uur gaar.
Laat uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven op 200°.
Doe de knolselderij, 2 eetlepels olijfolie, honing, citroensap en – rasp en tijm in een kom en schep om.
Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de groente hierover uit.
Schuif in het midden van de oven en laat de blokjes knolselderij 30 – 40 minuten roosteren tot ze karamelkleurig zijn.
Schep tussendoor een aantal keren om.

Hussel een salade van de spelt, geroosterde knolselderij, avocado, noten en rucola. Maak op smaak met citroensap, de rest van de olijfolie, zout en versgemalen peper.

Of doe zoals ik: maak een spiegeltje van de quinoa en drapeer de salade er rijkelijk overheen.

Bron: I ♥ groente - Janneke Vreugdenhil

5 opmerkingen:

  1. Wat herkenbaar weer, alleen het stukje over de spelt dan niet, ik zou het zeker uitproberen., Je weet het maar nooit. Dit is ook helemaal mijn ding, heerlijk zulke salades. Dit is nu al het tweede recept uit I ♥ groente wat me heel erg aanspreekt, dat boek stijgt met stip op mijn verlanglijstje!


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was ook echt erg lekker, Karin. Niet te koud, vanwege de warme groente en in mijn geval warme quinoa. Het is een fijn boek en niet zulke ellenlange ingredientenlijsten als bij Ottolenghi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt me heerlijk, niet alleen ben ik dol op rucola en avocado, maar ook knolselderij heb ik haast altijd in huis (in de winter) en niet alleen voor de erwtensoep.
    De spelt zou ik ook niet zo gauw kiezen en quinoa lusten we ook graag.
    groetjes, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Snel aan de slag dan maar, Loes! Voor je er erg in hebt, is het zomer en is de knolselderij niet meer te vinden ☺

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...