"Wij bakken onze broden nog overwegend met zuurdesem. Dat geeft een volle, natuurlijke smaak. Er worden geen kunstmatige enzymen of andere kunst- en hulpmiddelen toegevoegd. Vanwege de lange rijstijden is dit niet alleen een tijdrovende, maar tevens ook een behoorlijk arbeidsintensieve klus. Onze filosofie is dat we uitsluitend op deze manier willen werken, omdat we op deze wijze de kwaliteit van ons brood en banket kunnen waarborgen. Wij willen ons blijven focussen op het ambachtelijke brood. Het gevoel voor het ambacht mag nooit verloren gaan. En daar vechten we voor, dag in nacht uit. We zouden bijvoorbeeld aan supermarkten kunnen leveren, maar dat doen we bewust niet. Hierdoor blijven we kleinschalig ja, maar als iets goed is, komen de mensen vanzelf". Pepijn glimlacht erbij van oor tot oor.
Ondertussen bekijk ik verlekkerd het uitgestalde assortiment: robuuste desembroden, luchtige croissants, geglaceerde koffiekoeken en een vitrine vol met de heerlijkste patisserie, zoals crèmegebak, schuimgebak, de Boussen Bol, eclairs, frangipane, Steense ratjes, verse appeltaartjes en vele andere klassiekers.
In het weekend is er zo mogelijk een nog grotere diversiteit aan broden. Dan is er bijvoorbeeld ook veel hartig brood verkrijgbaar. Spekbrood met fijne spekjes en mosterd. Brood met olijfjes en ansjovis. Heerlijk om hiervan dikke sneden te serveren bij een zelfgemaakt soepje of gewoon als weekendsnack bij de borrel. Tevens worden ook de zoete varianten niet vergeten: cranberrybrood of het speltbrood met noten en tutti frutti. En wat te denken van rogge verdomme … dit is een klassiek Antwerps roggebrood met rozijntjes.
En al mijn dromen worden waar, als ik om half negen mijn tanden zet in een boterzachte eclair met zacht-zoete vulling die zich smeltend tegen mijn gehemelte aanvlijt. Stiekem zou ik er nog wel eentje lusten, maar ik ben dapper en bewaar de overige zoetigheden voor de volgende dag. Dan wordt het genieten van een verleidelijk vierkantje javanais. Gemaakt van pure Callebaut chocolade en fijn biscuitdeeg.
Boussen Culinair is gevestigd aan de Hoofdstraat 14a te St. Jansteen en is geopend op donderdag en vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 08.00 tot 15.00 uur en op zondag (hoera) van 08.00 tot 12.00 uur.
Wat beschrijf je dat toch weer prachtig.
BeantwoordenVerwijderenBij het lezen liep het water door de mond.
Zo bestaan er niet veel meer. Tegenwoordig noemt iedereen zich "ambachtelijk"
Zodra deze uitdrukking in beeld komt gaan m'n haren al overeind staan.
Ik heb het adres genoteerd en zodra ik weer in den Bels mijn "ambachtelijke bier ga halen maak ik daar toch even een bochtje voor.
Klinkt heerlijk. De volgende keer als ik in de buurt ben rij ik graag een blokje om voor al dat lekkers!
BeantwoordenVerwijderenWat prachtig omschreven weer Nell, het water loopt me in de mond en ik moet me inhouden niet direct een reisje naar dit knusse winkeltje te maken. Wat heerlijk als mensen zo gedreven zijn om een goed product te maken en hier met liefde over vertellen. Goed dat je deze winkel onder de aandacht brengt! :)
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk adresje weer, komt ook door de beschrijving :-) Ook wij rijden graag voor zulke pareltjes een stukje om. Heb even in routeplanner gekeken maar 236 km is wel een heel groot stukje om....
BeantwoordenVerwijderenMaar wie weet als we nog eens in de buurt zijn, hij staat in ieder geval in tomtom.
Zelf heb ik les gehad van Pepijn. Een professional, een vakman die weet wat hij wilt. Al het succes van de wereld is hem en zijn broer gegund. Ga zo door! Liefs, Martijn.
BeantwoordenVerwijderen