zondag 23 september 2012

Bed. Bad. Brood.

Bed. Bad. En brood. De drie primaire levensbehoeften volgens de Salvation Army. Hoewel ik geen enkele verbintenis heb met deze club, kan ik me in deze slogan uitermate goed vinden.

Bed. Van slapen heb ik mijn hobby gemaakt. Ik knor met gemak rustig een uurtje of tien weg. Langer mag ook, wat mij betreft, maar daar heeft mijn omgeving dan weer ernstige bezwaren tegen. Er worden dan meteen zaken in de strijd gegooid als Ledigheid en Duivels oorkussen etc. Ik heb er nooit iets van begrepen, van dit Oud-Hollandsche spreekwoord. Naar mijn idee heb ik het in mijn dromen drukker dan ooit tevoren.  Er wordt altijd gewacht op heldhaftige reddingspogingen mijnerzijds; ik dien ter plekke en razendsnel  knopen door te hakken en vaak raak ik zelf verzeild in situaties van levensbedreigende aard. Mijn dromen zijn spannender dan menige film.

Bad. Mijn zondagmorgenceremonie. Met vroege vogels in mijn rechteroor, het gekletter van een slaapdronken man die serieus toegewijd, maar iets te hardhandig, de vaatwasser leeg haalt in het linkeroor en de geur van Witte Lotus en groene thee in beide neusgaten. Schoongespoeld van de wekelijkse beslommeringen op een lui-lome wijze de zondag doorbrengen. Ik heb er geen moeite mee. Muziekje, wijntje, knabbeltje

Brood. Ik kan er lyrisch van worden. En dat doe ik dan ook graag. Hier en daar.
Bestaat er een groter genoegen dan op een rustige zondagmiddag, na de verfrissingen van het Japanse balance-badritual, een vers broodje open te snijden, te beleggen met dat waar je trek in hebt (in mijn geval vaak kaas met wat toebehoren), om dit uiteindelijk vergenoegd op te peuzelen tijdens het lezen van de dubbeldikke weekendcourant?
Nou dan …..

10 opmerkingen:

 1. Wat betreft de slaap, daar kan ik helemaal in mee gaan.
  Bad? Nou, in klein flatje heb ik een zitbad geperst in badkamer voor peuter en kleuter. Ik zit met m'n knieën naast mijn oren, dus weinig ontspanning. Ik douche dus.
  Brood. Heb het nog steeds niet zelf gemaakt. Kon in Belgie wel genieten van zo'n vers gebakken pistoletje. Hier zijn het soms croissantjes (uit blik) met een plak belegen kaas mee gerold ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk: bad met Witte lotus en groene thee. Van Rituals, toch?
  Moet ik ook maar weer eens kopen. :-))

  Blijf genieten. Het (genieten) begint dan wel met een G en niet een B, het is toch een levensbehoefte.

  Liefs,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anne: fijn plan! Ik heb altijd behoefte aan culinair onderlegd gezelschap. Benoem ik je meteen tot "mijn" banketbakster ;-)
  @Paul: ben je bekend met de broodbakcursussen van Levine? Echt iets voor jou, man!
  @Simone: Rituals, jawel. Zonder rituals kom ik in geen weken mijn bed meer uit. Het Grote Genieten bereikt deze week weer een hoogtepunt met vier daagjes Twente. Komt helemaal goed met die levensbehoeften. Valt er in Baarn ook nog wel te genieten, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met het bed heb ik een haat-liefde verhouding, een bad staat op mijn verlanglijstje en brood... een luxe belegd broodje gaat er prima in maar een simpele boterham met dito beleg ruil ik graag voor een extra warme maaltijd. Desalniettemin hebben deze drie b´s veruit mijn voorkeur boven die andere die veel meer actie behoeven om "in shape" te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Antwerpen is er een B&B met de naam Bed, Bad & Brood. Moest je maar eens een keertje naartoe Nell. De kamers hebben een ligbad en uitslapen moet want uitgebreid ontbijten kan pas vanaf 9u. Brood, pistolets, koeken, croissants, ... het is er allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil ook... Misschien als de kinderen wat ouder zijn ;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bed. Prima. Maar strak 8 uren slaap. Dan eruit.
  Bad. Heerlijk. Met IPhone om ondertussen met mijn broer te FaceTime-en (soort video gesprek). En dan dien ik verzoeknummers in die hij draait op zijn tv. Samen mee blèren op op Paradise by the dashboard light.
  Brood. Helemaal goed. Maakt niet uit wat voor brood. Ook beleg niet. Boter is prima.
  :)
  Mens naar mijn hart ben je.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk ik hou van brood! Lekker belegt met salades of gewoon met kaas neem ik ze altijd mee in mijn broodtrommel altijd je eigen brood mee. Echt een must.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...