vrijdag 21 september 2012

Vishandel van As Zeeland - Yerseke

Mijn vaste leverancier voor de heerlijkste visjes is gevestigd in Yerseke. Vishandel Van As Zeeland is gelegen aan de Korringaweg 33 en verkoopt niet alleen vis die bijkans nog in de vitrine ligt na te spartelen, maar tevens uitstekende kwaliteit schaal- en schelpdieren. Mandjes oesters (0000) gaan hier vlot over de toonbank. Het zijn met name onze zuiderburen die zich likkebaardend een weg weten te banen naar dit paradijsje vol zilte zaligheden.

Roodbaars, zalm, dorade, rogvleugel, sliptong, king crab, garnalen, de befaamde Zeeuwse mosselen, het is er allemaal. En iedereen bij wie de gedachte heeft postgevat dat er aan vis een “luchtje” zit: spoedt u naar Van As en dit vooroordeel zal voor altijd plaats maken voor een onbedwingbare trek in een gezonde portie zeefruit. Met de Oosterschelde in hun achtertuin, vindt er dagelijks aanvoer plaats van kraakverse vis. En kraakversheid is waar het om gaat als men het heeft over de kwaliteit van vis.

Bovendien wordt hier volledig tegemoet gekomen aan de wens van de klant. Werkzaamheden als fileren, ontgraten, ontschubben, portioneren en sealen vormen een vast onderdeel van de geboden service. Het gekochte kan zó in de pan of in de diepvries.
Ook de vitrine met visproducten, waaronder huisgemaakte salades en soep, is de moeite meer dan waard. Gerookte paling zalm en makreel, stuk voor stuk ideale ingrediënten om zelf een schotel of buffetje samen te stellen. Tevens zijn er elke dag versgemaakte salades voorradig. Met ingrediënten als tonijn, zalm of krab vormen zij een groot verschil in smaak met de vergelijkbare producten uit de supermarkt! Niet te versmaden is ook de kibbeling. Deze  wordt ter plekke vers bereid en kan meteen worden opgegeten of worden meegenomen.

Vis is supergezond, beweren de wetenschappers. Volgens de Gezondheidsraad is het aan te bevelen om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vettere vissoort. Vis levert namelijk veel waardevolle voedingstoffen: eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen. Vis - en vooral vette vis, zoals makreel, haring, zalm, sardines en paling - is rijk aan omega 3. Dit beschermt ons tegen hart- en vaatziekten en is ook nog eens erg gunstig voor de ontwikkeling van onze hersenen en ogen.

Aangezien ik dol ben op alles wat in het water leeft, komt bovenstaande bewering mij bijzonder goed uit. En als ik dan ook nog eens de vitrines zie, vol met allerlei smakelijke zilte zaligheden, dan kan het haast niet anders of ik voel mij zelf ook als een vis in het water. 4 opmerkingen:

 1. Vreemd hè, ik ben helemaal geen vis-eter. Maar toch jouw foto's en beschrijving ...aantrekkelijk.
  Was ook toen ik in Rotterdam vlak bij 'Schmidt Zeevis' een praktijk had. Ik kon daar toch nooit met lege handen naar buiten gaan, ook al kwam ik maar voor een harinkje met ui om meteen op te eten ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan ben je een gezegend mens, met zo'n vishandel in de buurt!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Schmidt Zeevis ... ook een puike zaak! En voor jou is Yerseke bijna net zo ver als voor mij. Er staat je dus niets in de weg, mocht je toch ooit trek krijgen in een lekker visje.
  @Angelika, yes, I am. Zeeland is op culinair gebied een mooie provincie, echt waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker ben je gezegend Nell met zo'n puike viswinkel in de buurt. Ik moet tenminste een half uur rijden voor een redelijke en voor Schmidt dus drie kwartier. Maar ik doe het wel hoor regelmatig, want ik ben dol op vis.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...