dinsdag 9 oktober 2012

Het Postkantoor - Goes


Waar vroeger het vertrouwde postkantoor in Goes gehuisvest was, is nu een café restaurant gevestigd. De volledige buitenkant, maar gedeeltelijk ook de binnenkant is intact gelaten. En dat is maar goed ook, want, zo stelt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Het in 1890, in neo-renaissance stijl gebouwd postkantoor is van algemeen belang, vanwege cultuurhistorische waarde en van architectuurhistorische waarde als karakteristieke stijl vertegenwoordiger." Wij, mensen, dienen zuinig te zijn op monumentaal erfgoed. Met dit “nieuwe” postkantoor ben ik als zodanig dan ook erg gelukkig.

Voor Zeeuwse begrippen ziet het er gelikt uit, daar binnen in grand-café Het Postkantoor te Goes. No doubt about. Ik zie parallellen met Dudok. Een nonchalante look, geroezemoes, grote ruimte, gezelligheid om in weg te duiken.
Onafgewerkt pleisterwerk. De ruimte wordt in tweeën gedeeld door een immense, glazen vitrinewand, gevuld met allerlei soorten serviesgoed uit grootmoeders tijd. Bloemetjes, bloemetjes en nog meer bloemetjes. I love it.

Er wordt hier overduidelijk gestreefd naar een lounge stijl, opgeleukt door  retro-elementen. Leuke zitjes met oerlelijke bankjes en dito leunstoelen. De nostalgische, stoffen lampenkapjes doen daar nog een schepje bovenop. Meteen bij binnenkomst een lange, houten leestafel met witte kuipstoeltjes.

Eten en drinken kun je hier ook. Allereerst natuurlijk koffie en thee. Met koek/gebak van Van Opdorp, van oudsher de beste banketbakker van Goes e.o.
Voor de grotere trek laat de kaart overduidelijk Italiaanse invloeden zien. Panini & tostini, pizza’s, pasta’s, maar ook smakelijke vis- en vleesgerechten.

Jammer alleen dat er na onze binnenkomst twee jongedames van de bediening vage handelingen staan te verrichten, zonder op te merken dat hun twee nieuwe gasten al minstens vijf minuten zitten rond te kijken. Uiteindelijk wordt het servetten vouwen gelaten voor wat het is en neemt een dame zonder al te veel belangstelling onze bestelling op. Kom op jongens en meisjes, dat moet jeugdiger, dynamischer, met meer spirit kunnen! Een gast wil zich gewaardeerd, maar bovenal welkom voelen en dan doet een glimlach waarmee je tegemoet wordt getreden, vaak wonderen. Alle neuzen dezelfde richting op en de magie van een gastvrij Postkantoor is geboren.

Voor het overige niets dan lof. Doordachte entourage en sfeer. Een uniek gebouw met schitterende elementen. Lekker veel ruimte. Lekkere hapjes en drankjes. Zat Goes op dit Postkantoor met al zijn mogelijkheden niet héél hard te wachten? Vanaf nu kun je terecht op de Grote Markt 14. Om koffie te drinken of een glaasje wijn. Om uitgebreid te eten of gewoon, om lekker lang  en genoeglijk te kunnen relaxen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...