donderdag 10 januari 2013

Geroosterde groenten

Vroeg naar bed gaan om van een verkwikkende nachtrust te genieten. Om vier uur wakker worden en geen oog meer dicht doen. Even een frisse neus halen en meteen wat boodschapjes doen. De deur uitgaan, zonder paraplu, waarna de miezerregen zich blijkt te ontpoppen tot een doordringende sluier van nattigheid. De voorruit van de auto laten vervangen omdat het sterretje gaandeweg tot een scheur aan het transformeren is. Aankomen bij het reparatiebedrijf om te horen te krijgen dat – helaas, helaas – de juiste ruit niet aanwezig is. Medicijnen ophalen. Opgebeld worden door de apothekersassistente dat de medicijnen die ik al 12 jaar tot volle tevredenheid slik, niet langer vergoed worden.

Zo’n dag dus. Van die dagen dat een gladde rug errug van pas komt. Tegensputteren, je stekels opzetten, kont tegen de krib, het heeft geen zin. Zulke dagen komen gewoon enkele keren per jaar terug. Of je wilt of niet.

De hoogste tijd voor zinniger zaken! Ik had trek in geroosterde groenten à la Onno Kleijn. Dat gaat als volgt: stamp of vijzel 2 eetlepels citroenrasp, 2 eetlepels citroensap, 6 eetlepels grassige olijfolie (ik gebruik Valderrama) met 6 ansjovisfilets (nee, nee, niet bang zijn) fijn en hussel dit mengsel door de groenten. Leg alles in een ruime ovenschaal met wat grof zeezout erover en rooster zo’n 25 à 30 minuten in de oven op 200°. Af en toe even omscheppen.

Met wat gehakte cashewnoten erover en wat quinoa of rijst als bijgerecht heb je een volwaardige maaltijd. Je dag is er niet minder verloren door, maar je hebt in ieder geval smakelijk gegeten.
2 opmerkingen:

  1. Waarom zijn mensen toch zo bang voor ansjovis. Zo lang je ze niet op een toastje legt als sardines komt het heus wel goed ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zelf absoluut niet bang voor ansjovisjes, maar ik kan me wel voorstellen dat het op andere mensen overkomt als brrrrr.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...