dinsdag 11 februari 2014

Theo Voorzaat - schilderkunst


Tot afgelopen zaterdag had ik nog nooit van Theo Voorzaat gehoord. Maar toen ik vrijdagavond op de Zeeuwse televisie (jazeker, die is hier ook uitgevonden!) een fragmentje voorbij zag komen over deze schilder en zijn werk, was mijn interesse gewekt. Man en ik houden erg van realistische schilderkunst en dit zag er wel erg indrukwekkend uit!


Dus  reizen we af  naar het St. Jacobshofje in Zierikzee, waar er een kleine expositie is ingericht met werk van deze kunstenaar. Onderwerp van zijn schilderijen zijn gebouwen uit het heden, die in verval zijn en geplaatst zijn in een toekomstig ogende wereld. Vaak keren hierin vervreemdende elementen als grote stenen bollen terug. In een toelichting die ter plekke op tafel ligt, is te lezen dat de kunstenaar hiermee uiting wil geven aan de technologische ontwikkelingen van vandaag, die vaak lijnrecht tegenover het thema van het schilderij staan. Opvallend is ook de bijzondere lichtval, die een positieve wending aan het wat naargeestige beeld geeft.


Alle schilderijen zijn met zeer grote precisie geschilderd, waardoor het werk van Voorzaat ook wel als hyperrealistisch wordt getypeerd. Zelf zie ik duidelijke overeenkomsten met de stijl van Jopie Huisman. Beide kunstenaars bezitten de gave om een combinatie van hun filosofie en hun gevoel voor esthetiek om te zetten in een fenomenale schilderkunst. Als kijker word je als het ware meegezogen tot in de kern van het schilderij. Meesterlijke kunst.

De expositie in Zierikzee is inmiddels afgelopen. Wie echter belangstelling heeft voor de collectie van Theo Voorzaat kan terecht in galerie Lieve Hemel te Amsterdam.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...