4 plakjes bladerdeeg (indien voorradig)
10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
250 gr kastanjechampignons
1 glaasje sherry (manzanilla)
1 grote ui
1 teen knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
paar takjes tijm
30 gr boter
scheut Japanse sojasaus
1 ei
zout en peper uit de molen
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom met 1 liter heet (bouillon) water.
Snipper de ui en de knoflook.
Ris de tijm van de takjes.
Smelt boter in een pan met dikke bodem.
Laat ui, knoflook en tijm op laag vuur onder een deksel 10-15 minuten stoven. Roer af en toe tot de ui mooi zacht en iets gekleurd is.
Giet de geweekte paddenstoelen af door een zeef en bewaar het vocht.
Hak ze heel fijn.
Snijd de verse champignons in plakjes.
Doe alle paddenstoelen bij de ui en laat al omscheppend op middelhoog vuur in 5 minuten slinken.
Blus af met de sherry.
Giet het bruine paddenstoelenwater erbij plus de tomatenpuree.
Breng aan de kook en laat met deksel op de pan 10 minuten sudderen.
Breng op smaak met sojasaus, peper en zout.
Laat afkoelen tot lauwwarm (anders wordt het deeg meteen slap)
Laat het bladerdeeg iets ontdooien.
Snijd de hoekjes eraf tot je 4 cirkels hebt, zeker 2 cm groter dan de ovenvaste soepkoppen.
Schep de soep in vier soepkommen.
Maak de randen nat met wat water.
Leg het deeg erover en duw goed vast.
Kwast in met wat losgeklopt ei.
Zet circa 15 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en gerezen is.
Serveer meteen.
Jeetje, heb het op dit moment -16h44- koud en wou dat ik de soep in de keuken kon ruiken ...
BeantwoordenVerwijderenKou in je lijf is vreselijk, bah! Jammer, de soep is op, anders stuurde ik je een kopje via de virtuele pijplijn. Je zult zelf aan de slag moeten!
BeantwoordenVerwijderen