De puntige, langwerpige zijn van Europese herkomst en daarvan valt niets te vrezen.
Vandaag wilde ik verse pesto maken. Dit keer zou niets of niemand mij nog een oor aan naaien (er staan er immers al twee); uitsluitend de Europese mochten mee naar huis. De drie Islamitische winkels in mijn buurt vielen af. Ik had het (vooringenomen) idee dat zij eerder Chinees spul zouden verkopen dan hun collega-supermarkten.
Op weg naar de supermarkt met de geleende naam van een olifant. Aangekomen bij het schap zuidvruchten, pitten en noten sloeg de twijfel reeds toe. Waren deze in het transparante doosje nu echt langwerpig? Hmm, moeilijk, moeilijk. En wat hadden ze een verdacht gele kleur. Uiteraard geen enkele informatie over de herkomst op het etiket re vinden. Doosje terug in het schap. Op naar de concurrent met de duurdere prijzen.
De pesto lukte goed. Héél voorzichtig nam ik een klein theelepeltje ervan. Lekker! Het theelepeltje werd een eetlepel. Geen smaakafwijkingen tot dan toe. Er begon niets te branden op mijn tong, er was geen bittere smaak, het was eigenlijk gewoon superlekker!
Wat blijft is de twijfel. Heb ik nu Europese of Chinese pijnboompitten gebruikt? Als ik wel Chinese heb gekocht, ben ik er dan misschien ongevoelig voor? Of zijn er wellicht verschillende soorten Chinese? Waren de pitten die de bekende nare smaak veroorzaakten vervoerd in verontreinigde containers? Kwamen ze uit een bepaalde streek? Bestaat er een combinatie van voedingsmiddelen waardoor de bitterheid de overhand krijgt? Heeft de ene mens meer of andere smaakpapillen dan de andere?
Vragen. Vragen. Zoveel vragen. Mijn oproep aan iedereen: kan er iemand uitsluitsel geven omtrent deze vervelende kwestie? Liefst met duidelijke foto’s, zodat vergissen bij de aankoop onmogelijk wordt? Want zeg ik nou zelf: met een hoofd vol vraagtekens achteraf heb je alsnog een vervelende nasmaak.
Ik koop ze altijd bij AH, die in die vierkante doosjes,80 gram, staan bij de bakspullen. Die zijn goed, tenminste nog nooit last gehad. Ik heb het even nagekeken, maar er staat geen land van herkomst op.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=916
BeantwoordenVerwijderenBeste Nell, via bovenstaande link zag ik een foto van de twee soorten, de chinese zijn blijkbaar "boller" naar de uiteinden toe, maar heel uitgesproken vind ik het niet.
Ik lees je site sinds vorige week, zeer leuk. Ik houd erg van proeven, koken en Zeeland ! We vertoeven er (van april tot oktober) bijna elk weekend, en het is leuk om nog enkele niet gekende restaurantadresjes te "lezen".
Mvg
Michèle
http://www.favv.be/tips/pijnboompitten.asp
BeantwoordenVerwijderenen hier ook nog een link naar het Federaal Voedselagentschap (België).
groeten,
Michèle
Hallo Michèle, dank voor het lezen en de links naar dit product! Feit blijft dat het, zelfs met foto, voor mij het onderscheid nog steeds niet heel duidelijk is. Gelukkig is de bittere nasmaak achterwege gebleven ...
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, geen grote verschillen, en zeker niet als je de beide soorten niet echt naast elkaar kan vergelijken.
BeantwoordenVerwijderenculinaire groeten