maandag 12 december 2011

Quiche van witlof met ham en kaas

Jeroen Meus is zonder twijfel mijn meest favoriete chef van dit moment. Dat komt enerzijds door zijn plezante, makkelijk te bereiden comfort-food en anderzijds door zijn semi-filosofische opmerkingen in zijn programma Dagelijkse Kost. In zijn woorden klinkt een overduidelijke hang naar warme familiebanden, naar gezellig samenzijn terwijl er grote, dampende schalen op tafel staan. En zeg nou zelf: is dat niet waar elk mens af en toe hevig naar verlangt?

Onderstaand recept is overgenomen uit zijn programma. Als je bekend bent met het maken van een deegje voor hartige taarten, is dit een fluitje van een cent. Anders gebruik je gewoon een vel kruimeldeeg uit de supermarkt.
Deze taart was heerlijk van smaak en weer eens wat anders dan de traditionele quiche lorraine of vegetarische groentetaart zoals ik die zelf graag maak.

Quiche van witlof met ham en kaas (4 pers.)
ingrediënten
1 vel kruimeldeeg of voor de diehards: een zelfbereid deegje
2 hele eieren
2 dooiers
2 dl room
100 g cheddar (blok)
6 stronkjes witloof
200 g ham (in dikke plakken)
nootmuskaat
peper
zout
1 klontje boter

bereiding
Begin met het voorbakken van de quichebodem.
Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
Je kan voorverpakt kruimeldeeg gebruiken, maar waarom zou je zelf geen deeg maken?
Rol het deeg uit en bedek er de taartbodem mee. Leg een vel bakpapier onder het deeg, zodat je de quiche straks zonder problemen uit de vorm kan halen.
Druk het deeg goed aan in de randen van de bakvorm en verwijder overhangende stukjes deeg.
Laat de quichebodem 15 minuten voorbakken in de voorverwarmde oven. Hou de oven nadien op temperatuur.
Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur.
Snipper het witlof in fijne stukjes. Dat gaat gemakkelijker als je de stronkjes eerst overlangs doorsnijdt. De harde onderkant en de kern van het witloof gebruik je best niet.
Zodra de boter lichtbruin is, bak je de stukjes witlof in de pan. Roer regelmatig om. Het witlof zal een heel stuk volume verliezen. Kruid de groente met wat nootmuskaat, een snuifje zout en wat peper van de molen.
Let op: Het is erg belangrijk dat de witlof lang genoeg gebakken is. De groente mag niet vochtig meer zijn (maar ook niet taai). Als je witlof nog te nat is, zal de quichebodem wak worden bij het garen.
Verwijder het vetrandje van de ham en snij het vlees vervolgens in kleine blokjes.
Neem een mengkom en klop er de hele eieren én de extra eidooiers in los, samen met de room. Kruid het mengsel met een snuifje zout en wat peper.
Neem er de voorgebakken quichebodem bij. Schep er eerst het gebakken witlof in. Verdeel dit egaal over het hele oppervlak.
Strooi de blokjes ham over het witloof en rasp er de cheddar over.
Giet ten slotte het mengsel van ei en room erbij. Verdeel dit mooi over het hele oppervlak van de quiche.
Plaats de quiche in de warme oven en bak ze 30 minuten lang op 180°C.
Serveer de ham-witloofquiche warm of koud.

3 opmerkingen:

  1. Lekker zo'n hartige taart! Waar koop jij in Nederland kant-en-klaar kruimeldeeg? Wij hebben hier in Den Haag en omstreken alleen hartige taartdeeg. En zelf deeg maken is natuurlijk wel het aller lekkerst, maar ook weer zoveel werk als je op een doordeweekse dag uit je werk komt.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben in de (gelukkige) omstandigheid af en toe naar Vlaanderen af te kunnen reizen. Daar vind je alle soorten deegjes in de koeling.
    Dit standaard(kruimel)deegje kun je ook heel goed in je vriezer bewaren: 150 gr. bloem, 75 gr. boter, 1 ei, zout en wat water om te kneden. Geen punt voor een bak*ster* als jij ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...