woensdag 27 juni 2012

My cup of tea

Ergens, in the middle of nowhere, kreeg ik op een terras thee aangeboden van Harney & Sons. Hoewel ik een doorgewinterde theeleut ben, kende ik dit merk niet. In het deksel van de theedoos vond ik interessante informatie: dit merk bracht onder meer een organische én koosjere theelijn.

De hoogste tijd om dit theemerk aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dit onderzoek leerde mij dat de organische (lees: biologische) thee gegarandeerd zonder pesticiden of artificiële meststoffen wordt gecultiveerd.

Het op de markt brengen van een gecertificeerd koosjer thee-assortiment is volgens mij vrijwel uniek in Nederland. Dit product wordt ontleend aan de Joodse bijbelse wetgeving dat betrekking heeft op het wel of niet toegestane voedsel. Ongetwijfeld zal een grote groep personen blij zijn een dergelijk product op de markt te vinden.

Sinds 1983 is Harney & Sons de leverancier van hoge kwaliteit thee. Zij reizen de wereld rond om de beste thee te vinden en daarvan alleen de bijzondere te selecteren. Door hun jarenlange ervaring delen zij met hun cliënten door het creëren van buitengewone smaken. Door nooit af te wijken van hun erfgoed, te weten hun liefde voor de theetraditie, kunnen zij zorgen voor een nieuw assortiment en nieuwe verpakkingen.

Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is dat deze theeleverancier duurzaam denkt en voor eerlijke handel is. Door - zoals eerder gezegd - over de wereld te reizen om de beste thee te vinden en daarvan alleen de bijzondere te selecteren, hebben zij echter ook de verborgen kant van de theehandel ontdekt. De werkzaamheden op koffie- en theeplantages staan bekend om hun erbarmelijke arbeidsvoorwaarden
Dientengevolge heeft Harney & Sons duidelijke afspraken met de planters gemaakt. Deze omvatten het volgende:
- geen kinder- en dwangarbeid;
- respect voor het milieu en behoud van de eigen cultiveringmethoden;
- verbod op ontbossing;
- de arbeiders krijgen een redelijk minimum loon;
- respect voor hygiëne en de goede veiligheidsnormen.

Ik besloot tot het bestellen van een proefpakketje van de zgn. wrapped sachets (in piramidevorm gevouwen zijden zakjes) en koos in eerste instantie voor de smaken Dragon Pearl Jasmine, Lemon Verbena (Verveine), Mint Verbena, Pomegranata Oolong en Paris, een
zwarte thee met vanille en caramel en een hint van Bergamot.

Mijn conclusie is dat al deze theetjes een bijzonder delicate afdronk hebben. Geen bittertje en geen nare nasmaakjes. Pure, (h)eerlijke thee dus, met respect voor de aarde en zijn bewoners.
 

 


1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...