maandag 9 september 2013

Couscous salade

"

Het “rulle” van traditionele couscous vind ik anno 2013 niet meer aangenaam in mijn mond. Dat is vreemd, want tijdens een uitwisselingsreis met Franse mensen in 1982, was het de meeste fantastische maaltijd die ik ooit had gegeten. Misschien kwam het omdat Man en ik voor de allereerste keer snoepten van alle geneugten van het Franse land. Zo was er die avond, waarop we uitgenodigd werden om, samen met Marokkanen en Algerijnen, de traditionele couscous met zeven groenten te nuttigen. We stonden er als een kat in een vreemd pakhuis. Wat wisten wij in die tijd van vreemde culturen; van anderstalige, maar vooral van anders étende medemensen? Multi-culti was nog geen ingeburgerde term.

Met verbazing keken we naar het eindeloos fijnwrijven van de couscous tussen de koele handen van de fleurig geklede vrouwen en het nauwgezet rangschikken van alle groenten. Intussen was het een kakefonie van jewelste! Ik heb nog nooit zo veel en vooral ook zo drúk horen praten. Het werd een feest dat zijn weerga niet kende. Het eten was smakelijk, kruidig, verrukkelijk, de mensen om ons heen vrolijk en innemend. Er werd gelachen, gedanst en gedeeld.

Gelukkig is er in de loop der tijd in Nederland, met name op eetgebied, veel veranderd. De Honig macaroni van weleer heeft plaats gemaakt voor orecchiette en pappardelle; basilicum is net zo vanzelfsprekend geworden als de traditionele peterselie en de aardappelen zijn vervangen door exotisch klinkende namen als bulgur en quinoa.

Couscous, dus. Ook voor de “rulheid” daarvan is een oplossing gevonden. Alfez heeft een parelcouscous op de markt gebracht en die geeft een fijne bite. Heerlijk spul om een salade mee te maken.

Couscoussalade voor 2 personen:

3 stengels bosui, in ringetjes
200 gr. sugar snaps, kort geblancheerd en in stukjes
een handvol zwarte olijven, in dunne plakjes
vier Roma- of Tasty Tom tomaten, ontdaan van zaad, in stukjes
handvol basilicum, in dunne reepjes
handvol munt, in dunne reepjes
150 gr fetakaas, verkruimeld

Maak een dressing van je beste olijfolie, mosterd, peper zout, citroensap. En schep alles door elkaar.

6 opmerkingen:

 1. Dank je voor je recept. Stond nog op mijn lijstje om te maken: couscoussalade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebruik rustig je eigen fantasie bij deze salade. Couscous is zo neutraal dat het echt met van alles te combineren valt.

   Verwijderen
 2. @Tony, voor 2 personen gebruik ik zo'n 150 t0t 200 gr. Op die manier dient het als hoofdgerecht.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...