woensdag 20 november 2013

Cocktail- of whiskysaus

De één noemt het cocktailsaus, de ander whiskysaus en zelf noem ik het mijn saus voor bij de mosselen. Wat doet zo’n naam er ook toe. Als het maar lekker is.
En dat was het gisteren. Superverse mosselen gehaald bij mijn vertrouwde vishandelaar Van As in Yerseke. Prei, wortel en selderij gesneden. Alles in de pan gedingest. Broodje geroosterd. Drie keer flink opschudden. Schaal voor de lege schelpen. Aan táááá-fel ……….

O ja, het sausje. Een kind doet de was. Zo simpel, maar zo veel smaakvoller dan de familieleden in fles of tube. Meneer Calvé en mevrouw Remia doen een overload aan kunstmatige hulpstoffen in hun sausjes, met de bedoeling het geheel minstens honderdentwee jaar te kunnen bewaren. Goed spul moet je niet willen bewaren, dat consumeer je direct. Nu. En geen uur later.

Ingrediënten:
twee delen mayo van goede kwaliteit
een deel tomatenketchup
een deel volle yoghurt (of crème fraîche)
sjalotje, ragfijn gesnipperd
splash goeie whisky
scheutje gembersiroop
peper, zout

Zoeter of zuurder kun je bijsturen met behulp van gembersiroop en citroensap. Begin met een klein scheutje gembersiroop. Toevoegen kan altijd nog. Niets is erger dan een (te) zoete saus. Gebruik je yoghurt is het zuur meestal wel in orde. Bij het gebruik van crème fraîche kun je wel wat citroensap gebruiken.


2 opmerkingen:

  1. Vorige week ook gemaakt bij de mosselen, de gembersiroop ga ik ook eens toevoegen, ik doe de klare saus altijd in 1-persoonsbakjes en aangezien vriend niet van gember houdt kan ik mijn deel saus aanpassen.
    En een mosterdsaus die ik eens in Tongeren at, azijn of citroensap en water ongeveer gelijke delen mosterd naar smaak en heel fijn gesneden preitje/bosuitje meestal doe ik er een drupje zoetstof in is ook minder calorierijk.
    Sinds ik aan de overkant van Yrseke woon rapen we ook alikruiken en eten (nou eten het is meer prutsen dan dat je een hoeveelheid eet) die met de sausen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alikruiken, ofwel krukels, vind ik ook bijzonder lekker. Het "prutsen" geeft naast het eten, toch ook een bepaalde sfeer er aan. En probeer de gembersiroop gerust: het past perfect in deze saus.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...