dinsdag 27 september 2011

Emelisse - Kamperland

Bierbrouwerij Grand Café Emelisse is landelijk gelegen. Ingeklemd tussen het Veerse Meer, welke op deze zonnige dag bezaaid leek met zeilbootjes, en de stormvloedkering op het Zeeuwse Noord-Beveland. Tussen fietsknooppunt 19 en 18 om precies te zijn.

In het fraaie, monumentaal uitziende nieuwbouwpand, is een ambachtelijke bierbrouwerij gehuisvest. Onder leiding van de brouwmeester worden er in Emelisse wekelijks speciaalbieren gebrouwen. Uiteraard worden al deze bieren in het grand cafe geschonken, zowel van de tap als op fles. Tijdens ons bezoek zag ik diverse dienbladen voorbijkomen, volgeladen met grote flutes schuimend gerstenat.

Man en ik namen plaats aan het laatste lege tafeltje op het grote terras. Comfortabele nep-rieten stoeltjes. Jammer genoeg oogden de plastic tafeltjes alsof ze enkele jaren teveel regen te verwerken hadden gekregen. Aansluitend aan het terras bevindt zich een uitgestrekt grasveld, met her en der een aantal kindvriendelijke speeltoestellen.

Verderop zag ik bij vier heren kleine, bolle glaasjes geserveerd worden. Lichtgeel met een witte bovenlaag. Het moet bier geweest zijn. Ik bedwong mijn nieuwsgierigheid, maar liefst had ik direct op ze afgegaan om te vragen wat zij in hun glaasjes hadden.
Een vlotte, jongedame kwam onze bestelling opnemen. We besloten manhaftig geen bier te nemen, gezien de afstand die nog voor ons lag. De thee is hier van Harvey & Sons. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik koos voor de Dragon Pearl Jasmin en zette de bijgeleverde zandloper ondersteboven. De groen-witte pareltje openden zich langzaam tijden het trekken van de thee, zodat het leek of er zich bloemetjes ontvouwden. Leuk! De espresso was van Roode Pelikaan, niet het meest geliefde merk van De Man. Maar het weer was top, wij zaten heerlijk, dus geen enkele reden om te zeuren.

De menukaart liet aardige gerechten zien. Hier kun je zelf kijken. Het lekkers was even niet aan ons besteed, wij hadden ons op deze zonnige dag ten doel gesteld knooppunt 10 te bereiken, dus vervolgden wij onze tocht door het Zeeuwse landschap. Waarbij ik, al mijjmerend, tot de volgende poëtische slotsom kwam.

Ode aan Zeeland

ik ben van Brabant
van achter de Mariabeeldjes

en alles wat iets verder lag
het was mij nauwelijks bekend

tot ik in ‘t zonnelicht van vorig jaar
jouw fraaie rondingen begluurde

wolkenwit kuste het zoute blauw
van kreken rond de Oosterschelde

ik zag voor ’t eerst de smient
de tureluur op weelderige schorren

mosselvocht kwam aangespoeld
ja, zelfs oesterschelpen braken

heilige Maria, wat was je mooi
te mooi om ooit nog te verlaten

2 opmerkingen:

  1. Mooi gedicht..ik ben te ver weg om iets van je plaatsen t bezoeken maar ik ben doch blij het hier te zien:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Dzoli, wat leuk dat je mijn blog hebt bezocht. Zo te zien zit je inderdaad een beetje ver weg van mijn beschreven plekjes, maar binnen je hoofd kun je overal tegelijk zijn, toch? Dank ook voor je compliment over het gedichtje.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...