donderdag 1 maart 2012

Arabische salade met gerst en gemarineerde champignons

Ingrediënten voor de salade
50 gr gerst (of bulghur)
250 gr (kastanje)champignons, in vieren gesneden
250 gr haricot verts, schoon en gehalveerd
1 winterwortel,  schoon en in schijfjes
150 gr kikkererwten, uit blik, maar liever nog geweekt en gekookt
4 eetl gehakte peterselie
60 gr pecannoten, even gebakken in een droge koekenpan

Ingrediënten voor de dressing
het sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook, fijngewreven
1 koffielepel scherpe mosterd
1 eetl ras-el-hanout
1 thee zout
versgemalen zwarte peper
125 ml lichte plantaardige- of olijfolie

Bereidingswijze
Spoel de gerst goed in een zeef.
Kook hem dan gaar in een pan met gezouten water. (Ik gebruikte bulghur, is bijna dezelfde smaak, alleen iets fijner).
Gerst moet best even koken, een minuut of 40, dus let goed op dat het niet droog kookt! Zet het deksel schuin op de pan en draai het vuur halfhoog.
Klop alle ingrediënten voor de dressing, behalve de olie, in een grote kom door elkaar.
Giet op het laatst de olie in een dunne straal erbij, zodat alles mooi bindt.
Voeg de champignons toe, schep ze om en laat ze marineren. (Ik heb de champignons ook kort geblancheerd, al staat dit niet in het recept)
Blancheer de boontjes en de schijfjes wortel in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
Giet ze af en spoel ze direct onder koud stromend water. Zet opzij.
Voeg de afgespoelde kikkererwten bij de champignons in de schaal.
Giet de gerst (of bulghur) af in een vergiet en druk het overtollige vocht er uit.
Voeg dit toe aan de groenten en meng alles goed doorheen.
Bestrooi de salade met de peterselie en laat hem minstens 30 minuten staan, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
Meng vlak voor het opdienen voorzichtig de haricot verts, wortel en pecannoten door de salade.

Deze salade was heerlijk aards van smaak. Licht en toch voedzaam. Ik miste er totaal geen vis, vlees of kaas in. Misschien een leuke opmaat voor alle flexitariërs onder ons? 

Bron: Home Made Winter – Yvette van Boven

6 opmerkingen:

  1. Dit zijn de recepten die ik als flexitariër waardeer. De zgn vleesvervangers zijn aan mij niet besteed. Het ziet er erg goed uit! En zo tegen etenstijd is het eetlustopwekkend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt mij ook echt een recept op jouw lijf geschreven, Caroline! Man en ik vonden het erg smakelijk. En geen hongergevoel later op de avond!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me erg lekker, Nell.. .kruidig met die ras-al-hanout erbij, mmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is maar goed dat er foodblogs bestaan, want ondanks dat ik regelmatig in kookboeken snuffel, valt me een recept vaak pas echt op als ik het op een blog tegenkom. Zo ook met dit recept Nell, terwijl ik het boek van Yvette heel goed bekeken heb. Maar blijkbaar niet goed genoeg. Of de foto op jouw blog spreekt me meer aan. Hoe dan ook, ik ga het zeker een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Marian: de ras-el-hanout met de knoflook maakte van de simpele salade een heerlijke
    @Manon: meestal doe ik tijdens het lezen bij de recepten die me aanstaan qua ingrediënten meteen een memoplakker, zodat ik direct kan terugpakken wanneer ik iets wil maken. Deze salade is écht de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Huh? Ik heb dat boek ook, maar staat me niets van bij!
    Het lijkt mij erg lekker. Ga dat boek er nog maar eens bijnemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...