zaterdag 15 maart 2014

Boekenbal

Donderdag 12 januari 1956, mijn geboortedag, is helemaal zo’n slechte dag nog niet om naar buiten te kruipen. De thermometer schommelt rond de zes graden. Er staat weliswaar een straffe zuidwestenwind, maar dat weerhoudt me er niet van om de warme moederschoot te verwisselen voor een totaal andere wereld. Vol nieuwe geluiden en beelden. Een vader die me kirrend optilt, een moeder die me sussend de fles geeft. Het bevalt me allemaal prima.

Tot tweeënhalve week later. Op 30 januari vindt er, na weken van zacht winterweer, een extreme weersomslag plaats. Binnen een dag daalt de temperatuur in de Bilt tot -4,7 °C, om in de daaropvolgende dagen nog veel verder naar beneden te gaan. Het wordt de koudste februarimaand ooit opgetekend in de Nederlandse meteorologische geschiedenis (betrouwbare waarnemingen sinds 1706) en zelfs de op één na allerkoudste maand ooit gemeten na januari 1823.

Er worden kruiken met heet water gevuld, extra dekentjes van zolder gehaald en door de mica ruitjes van de kolenkachel is de hele dag door een rood-gele gloed te zien. Alles wordt op alles gezet om dat kleine wurmpje lekker warm te houden. Waarschijnlijk wordt op die momenten de kiem gelegd voor mijn verdere leven. Behaagziek dicht naast een warmtebron een beetje soezen, volop drinken in de nabijheid en iets zoets om op te sabbelen, dat is wel zo’n beetje mijn ultieme chill-time. Vanaf het moment dat ik kon lezen, heb ik daar nóg een heerlijk element aan toegevoegd: boeken! Héél véél boeken. Ik lees en lees. Drink. Knabbel. Droom. En lees verder. Want er blijven altijd weer nieuwe boeken geschreven worden. Waar ik allemaal nieuwsgierig naar ben.

Vanmiddag organiseerde ik mijn persoonlijke Boekenballetje. Verse muntthee, pure butter ginger shortbread van Walkers (de originele) en een stapeltje recent aangeschafte boeken. Life is good!

Welk boek heb jij als laatste uitgelezen?10 opmerkingen:

 1. Dat moet 'Onzichtbaar' van Deon Meyer geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thriller, toch? Ook fijn spul om de winter mee door te komen ;-)

   Verwijderen
 2. Niet gelezen, maar is het te vergelijken met Wallander?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De kleine bij van Chris Cleave...heel mooi.....
  Boven is het stil...Gerbrand Bakker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ken Follet, deel 1 van de Century Trilogie, ik kijk erg uit naar deel 2.

  Die winter kan ik me goed herinneren, ben begin maart jarig en liep met oma naar school op dikke hard bevroren sneeuwlaag en flinke doos met traktaties dragende.Leuk dat zulke details dan bovenkomen drijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent dus een beetje ouder dan ik. Ik kan me er niets van herinneren, behalve dan het achteraf ontstane geweeklaag ;-)

   Verwijderen
 5. Verleden week bij het uitdunnen van mijn boekenkast gevonden een boek wat ik al bijna 60 jaar in mijn bezit heb "Im Westen nichts Neues" van Erich Maria Remarque.
  Jaren geleden voor het laatst gelezen, nu in één ruk weer uitgelezen.
  Uiteraard onder begeleiding van een heerlijk glas single malt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit boek staat m.i. momenteel weer op de verplichte boekenleeslijsten bij het middelbaar onderwijs. Goed voor de emotionele ontwikkeling van jongeren.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...